Protesti boraca u FBiH: Ugrožena su nam prava

tačno.net
Autor 19.5.2016. u 16:44

Protesti boraca u FBiH: Ugrožena su nam prava

Predstavnici demobilisanih boraca koji su u četvrtak protestovali širom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), sa centralnim okupljanjem u Sarajevu, nakon sastanka sa čelništvom Vlade saopštili su da će u petak, 27. maja, biti održan sastanak timova, Vlade i svih koji učestvuju u donošenju odluka kako bi se napravio korak prema usvajanju Rezolucije na kojoj borci insistiraju.

Iz Vlade FBiH su dobili garancije da će izvršiti pritisak na Parlament da Rezolucija bude usvojena.

Borci su tokom cijelog dana bili okupljeni ispred zgrade ove institucije tražeći da usvoji Rezoluciju u kojoj se nalazi jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak. Pored Sarajeva, protesti su se održavali i u drugim gradovima na području Federacije BiH.

U Sarajevu je bilo okupljeno oko 300 demobilisanih boraca. Prisutnima se, između ostalih, obratio Selvedin Bulbul koji je poručio da su prava ove populacije ugrožena. On je zatražio i smjenu ministra za boračka pitanjaSalke Bukvarevića.

“Bukvarević je za nas bivši ministar. Sram i stid da ga bude, da odmah podnese ostavku”, rekao je Bulbul.

Najveći broj demobilisanih boraca okupio se u Tuzli. Njih oko 500 blokiralo je ulaz u grad zbog čega je potpuno obustavljen saobraćaj prema drugim mjestima.

“Ta država uopšte o nama ne brine. Ranjavan sam, na birou i nemam od čega živjeti”, rekao je Almir Suljić.

Tuzla: Demobilisani borci blokirali put

Protesti su bili organizovani i u Zenici gdje se okupilo oko 500 demobilisanih boraca. Saopšteno je kako nemaju podršku drugih boračkih udruženja koja dobijaju novac iz budžeta.

I na gradskom trgu u Bihaću bivši borci su ukazali na, kako su rekli, loš položaj, te zahtijevali da se ispune njihovi zahtjevi.

“Ministar kaže da para nema a para ima. Onih 180 miliona što finansira udruženja, 550 navodno za zapošljavanje. Koga će on zaposliti. To su sve didovi, to je sve staro. I ko nije ranjen i invalid boluje od PTSP-a i raznih drugih bolesti”, kazao je Senad Okugić.

Protest boraca u Mostaru, 19. maj 2016.

Protest boraca u Mostaru, 19. maj 2016.

Oko 30 bivših boraca, te nekoliko građana, okupilo se spontano na trgu ispred Gimnazije u centru Mostara, u znak podrške centralnom protestnom okupljanju boraca pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

“Zašto sam ja onda dospio? Za kontejnera i za smeća. Nizašta više. I bolje bi mi bilo da nisam bio dana u njoj. Bolje bih prošao”, Meho Eminović, govori bivši borac Armije BiH.

Istovremeno, lokalne vlasti i policija širom Zapadne Hercegovine zabranili su protesna okupljanja.

Zbog protesta boraca bili su blokirani i granični prelazi na sjeveru i jugu Bosne i Hercegovine. Sve proteste obezbjeđivale su jake policijske snage.

RSE

tačno.net
Autor 19.5.2016. u 16:44