Protestni marš za Međunarodni dan ljudskih prava LJUDSKA PRAVA VANI!

tačno.net
Autor 9.12.2013. u 11:46

Protestni marš za Međunarodni dan ljudskih prava LJUDSKA PRAVA VANI!

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10.decembra na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kojom se priznaje pravo svakog na život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika. Povodom obilježavanja ovog dana grupa aktivistkinja i aktivista, građanki i građana organizuje protestni marš – Ljudska prava vani!

Smatrajući da je od ključnog značaja da sve marginalizovane grupe izađu, svoje probleme učine vidljivim i da zajedno protestuju za ljudska prava svih, bitno je da jedni za druge pokažemo razumijevanje i da se ujedinimo u zajedničkoj borbi za ljudska prava svih. Na ovaj dan protestujemo za prava svih onih koji su diskriminisani i marginalizirani: žene, mladi, Romi/kinje, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, žrtve rata, izbjeglice, povratnike i sve druge.

Okupljanje je planirano za 10.decembar (utorak) u 9.30 ispred Akademije likovnih umjetnosti (Obala Maka Dizdara 2), te početak marša u 10h. Ruta marša je: Akademija likovnih umjetnosti – Gradska uprava (Federalni parlament) – Ajfelov most – Zgrada Kantona Sarajevo/Općina Centar – ulica Maršala Tita – Parlamentarna skupština BiH – Filozofski fakultet. Ispred zgrada zakonodavnih tijela (Federalni parlament, potom Kanton Sarajevo, te na kraju Parlamentarne skupštine bismo se kratko zadržali i pročitali naše zahtjeve. Poseban fokus zahtjeva odnosi se na  osiguranje uživanja i promociju prava na rad, prava na obrazovanje i prava na sigurno okruženje, jer je upravo ovo preduslov za postojanje svake osobe i uopšte život i ljudsko dostojanstvo.

Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR BIH) također će sutra u 11 sati održati akciju na Španjolskom/Španskom trgu. Cilj akcije pod nazivom „’Ta će izbori!“ je ukazati na problem neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru 2012. godine.

Na ovaj način Inicijativa mladih za ljudska prava obilježit će Dan ljudskih prava u Mostaru, dok će se u ostalih 7 gradova (Banjaluka, Bihać, Sarajevo, Srebrenica, Stolac, Višegrad i Živinice)  u Bosni i Hercegovini organizirati različite akcije.

Nermin Nadarević

tačno.net
Autor 9.12.2013. u 11:46