“Prvi mart”: Danas je većina delegata Doma naroda odbranila pravo na slobodu izbora prebivališta

tačno.net
Autor 12.3.2014. u 14:14

“Prvi mart”: Danas je većina delegata Doma naroda odbranila pravo na slobodu izbora prebivališta

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” pozdravlja spremnost većine delegata iz entiteta Federacija BiH u državnom Domu naroda da prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH vrate na usaglašavanje Kolegiju Doma naroda. Očekujemo da će nakon toga prijedlog Zakona   u redovnu zakonodavnu proceduru, gdje će se kroz amandmanske intervencije postojeći tekst moći prilagoditi i pružiti garancije zaštite statusnih prava povratnika, izbjeglih i raseljenih lica.

Od Ministarstva civilnih poslova BiH te zastupnika Parlamentarne skupštine BiH očekujemo da u konstruktivnoj debati sa javnošću izrade kvalitetnije rješenje te time osiguraju zaštitu po pitanju ovog zakona za one koji su u posljednje dvije godine bili žrtvom politički motiviranih postupaka od strane MUP-a entiteta Republika Srpska.

Jedna od fundamentalnih sloboda zagarantirana Ustavom BiH jeste pravo na slobodu izbora prebivališta i sloboda kretanja, kojim se garantira da građanin i građanka mogu prijaviti adresu prebivališta na svojoj imovini, ali da istovremeno imaju punu slobodu da u svrhu ispunjenja životnih potreba poput obrazovanja ili zapošljavanja i uslijed objektivnih okolnosti nemogućnosti ostvarenja faktičkog povratka, privremeno borave na drugoj lokaciji.

Smatramo da prijava prebivališta na adresama gdje su građani BiH živjeli prije početka rata, predstavlja osnovni mehanizam borbe protiv počinjenog etničkog čišćenja. Njihovo glasanje u zajednicama gdje su živjeli prije progona predstavlja prvi korak ka njihovom trajnom povratku, te ih pozivamo da to pravo iskoriste na Općim izborima 2014. godine.

Zaključujemo da političko djelovanje utemeljno na vrijednostima, pokazuje šta je moguće uraditi ukoliko civilno društvo stoji jedinstvo, te ukoliko jasno argumentiramo stavove koje branimo. Vjerujući da su ovi ciljevi prepoznati, nastavljamo raditi na formiranju zajedničke multietničke liste koja će u RS-u okupiti sve one stranke koje uživaju potporu povratnika, koje se bore za zaštitu ljudskih prava te koje ne negiraju genocid i počinjene ratne zločine. Nema stajanja, idemo dalje!

 

tačno.net
Autor 12.3.2014. u 14:14