“Prvi mart”: Emir Suljagić je svoju misiju ispunio

tačno.net
Autor 14.7.2014. u 09:37

“Prvi mart”: Emir Suljagić je svoju misiju ispunio

Imajući u vidu isticanje kandidature dr. Emira Suljagića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koalicija “Prvi mart” želi obavijestiti javnost da Suljagić više ne djeluje na poziciji koordinatora ove organizacije. Emir Suljagić je bio nosilac inicijative “Glasaću za Srebrenicu” i idejni tvorac “Prvog marta”. Njegov doprinos i ideje koje su pokrenule cijeli talas različitih pokreta i akcija među povratnicima u entitetu Republika Srpska.

Prije Suljagića, prostor od Prijedora do Trebinja, političko Sarajevo je posmatralo kao vlastiti Gazimestan, koji su obilazili za godišnjice stradanja. Danas je povratnička zajednica aktivan politički faktor. Ona može zaustaviti rad Doma naroda svojim pritiskom, ukoliko isti pokuša donijeti propise štetne po statusna prava povratnika. Danas povratnici žele zauzeti odlučujući komad vlasti u zakonodavnim tijelima RS-a, te biti prevaga u tome ko će vladati ovim prostorom u naredne četiri godine. Danas je politička cijena odbijanja zajedničkog nastupa veoma visoka. Danas bošnjački predstavnici u vlastima u RS-u ne mogu tek tako trgovati sudbinama, budući da neko vrlo glasan motri na njih.

Suljagić je svoju misiju u “Prvom martu” ispunio. Danas mlada generacija povratnika gradeći mrežu koju niko ne može razoriti, te koja sada više ne ovisi od jednog čovjeka, već od čuvanja zajedničkih vrijednosti među hiljadama onih koji su radili i koji će raditi za ispunjenje jednog cilja – potpune ravnopravnosti svih građana i građanki Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju.

Koalicija “Prvi mart” će nastaviti raditi na zaštiti ljudskih prava povratnika te na mobilizaciji građana na izlazak na Opće izbore 2014. godine. Poslije potvrde izbornih rezultata u oktobru, okupit ćemo sve članice kako je i planirano, podvući crtu i pokazati svoje rezultate. Emiru Suljagiću želimo puno sreće na izborima, te se nadamo da će građani ove zemlje znati prepoznati vrijednosti koje je on zastupao i kada se borio za nediskriminaciju u obrazovanju u Kantonu Sarajevo, kada se borio protiv tortura MUP-a RS-a, te danas kada stoji naspram stranačkih mašinerija moći, nudeći građanima ove zemlje drugačiju viziju politike u ovoj zemlji.

tačno.net
Autor 14.7.2014. u 09:37