Prvi sastanak koalicija za borbu protiv mržnje podržan od strane Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor 15.9.2017. u 15:20

Prvi sastanak koalicija za borbu protiv mržnje podržan od strane Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je prvi sastanak predstavnika 31. Koalicije protiv mržnje, koji je održan jučer u Vitezu. Inicijativa okuplja blizu 300 organizacija i predstavnika civilnog društva iz čitave države.

Koalicije za borbu protiv mržnje, kao dio OSCE-ove inicijative pod  nazivom „Super građani/građanke“, rade na stvaranju pozitivnih poruka kao odogovr govoru mržnje koji je prisutan u današnjem društvu.

„Postoji ogroman potencijal za djelovanje i uticaj da se ostvare promjene trenutnog negativnog narativa koji prevladava u javnom prostoru“, kazala je Ljiljana Perkušić, šefica Sekcije za demokratsko upravljanje pri Misiji OSCE-a u BiH.

Amina Kurtagić, članica Koalicije „Zanemari razlike“ iz Sarajeva istakla je kako sve koalicije moraju zajednički raditi na promociji pozitivnih priča u BiH kako bi se doprlo do mnogo većeg broja ljudi.

Zoran Samardžić, član Koalicije ”Stop predrasudama” iz Trebinja je rekao da je sastanak svih Koalicija važan jer se tako steknu nova prijateljstva i kontakti. „Uvijek je dobro čuti neku novu ideju ili neki problem sa kojima se aktivisti susreću u svakodnevnom radu“.

Inicijativa „Super građani/građanke“, u okviru koje djeluju ove koalicije, je pokrenula Misija OSCE-a u BiH 2013. godine sa ciljem doprinošenja procesu pomirenja u BiH.

tačno.net
Autor 15.9.2017. u 15:20