Put ka EU zvanično otvoren za BiH

tačno.net
Autor 16.3.2015. u 15:46

Put ka EU zvanično otvoren za BiH

Vijeće Evropske Unije, na redovnom zasjedanju u Briselu, usvojilo je bez rasprave, zaključak da je BiH ispunila uslove kako bi započeo proces stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Započinjanje procedure je predložila visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Sporazum je potpisan prije sedam godina i iako su ga ratfikovale sve zemlje članice Unije, on nije stupio na snagu upravo zbog toga što su predstavnici vlasti BiH potpisivali, ali nisu ispunjavali preuzete obaveze.

Vijeće pozdravlja, u kontekstu svojih zaključaka od 15. decembra 2014. godine, to što je Predsjedništvo BiH 29. januara 2015. usvojilo Izjavu o političkoj opredjeljenosti za integracijski proces, na koju su kasnije potpis stavili čelnici političkih stranaka i što je pihvaćeno u Parlamentarnoj skupštini, 23. februara u prisustvu visoke predstavnice Federice Mogherini Sarajevu.

Vijeće napominje da su u ovom dokumentu sadržani svi potrebni uslovi s čime su saglasni, što znači da se daje “zeleno svjetlo” za aktiviranju Sporazuma s Bosnom i Hercegovinom.

Prije zasjedanja Vijeća, ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčakje izjavio kako je to dobra vijest za BiH:

„Dugo smo čekali ovu vijest. Evropska unija je napravila veliki korak u susret, i ja se nadam da možemo očekivati isti korak u susret od strane Bosne i Hercegovine. Prvo, formiranje vlade – tu izgleda da je proces dobro krenuo, i onda ispunjavanje uslova za implementaciju. Ovo stvarno znači novi kvalitet u odnosu Evropske unije i Bosne i Hercegovine. To svi trebamo prihvatiti kao jednu dobru vijest.“

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić je kazala:

„Dogovor je postignut i usvajanje zaključaka o BiH ide bez rasprave, a da nema dogovora, bila bi otvorena rasprava. Aktiviranje Sporazuma je svakako nešto što mi smatramo izuzetno pozitivnim. Napominjem, kriteriji se moraju ispunjavati i poštovati, ali i moraju biti definirani tako da zemlja može napredovati. To je naš cilj i toga ćemo se držati u ovom i svakom drugom slučaju vrlo čvrsto, pa čak i tamo gdje smo upravo mi bili ključni u pokretanju postupka s mrtve točke“.

Sada predstoje dva mjeseca proceduralnih i drugih priprema kako bi, prema očekivanjima, početkom juna bio aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU – BiH. Njegovim aktiviranjem otvara se put za podnošenje zahtjeva za kandidatski status BiH.

EU je sa BiH Sporazum potpisala još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama završena je u početkom 2011. godine.

Međutim, Sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede presudu “Sejdić-Finci”, kao i neke ključne reforme.

EU je u decembru 2014. prihvatila novi pristup prema BiH, kojim su promijenjeni prioriteti – od političkih prema ekonomskim i socijalnim reformama, kako bi se prije svega poboljašala privredna situacija u zemlji.

RSE

tačno.net
Autor 16.3.2015. u 15:46