Rasplamsala se borba za isporučioca autodijelova Grammer

Ešref Zaimbegović
Autor 1.2.2017. u 09:46

Rasplamsala se borba za isporučioca autodijelova Grammer

Foto: Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images

Isporučilac autodijelova Grammer bori se svim silama protiv preuzimanja od strane kontroverzne porodice Hastor. Oni bi htjeli smjeniti predsjednika poslovnog odbora Hartmuta Müllera a u upravni odbor postaviti svoje ljude od povjerenja, saopštila je danas ova firma. Porodica Hastor punila je prošlog ljeta novinske stupce zbog spora sa Volkswagenom oko isporuka njihove grupe Prevent

Gramer AD sa sjedištem u bavarskom Ambergu proizvodi za VW, BMW, Daimler i druge kupce naslone za glavu, sjedišta i armature i zapošljava oko 12.000 radnika. Glavni kupci sleduju vrlo precizno vlasničke pozicije  porodice Hastor i smatraju neovisnost postojećih organa Grammer AD vrlo bitnim, saopštava preduzeće.

Investitori Cascade i Halog, iza kojih stoji bosanska porodica Hastor, drže u međuvremenu više od 20% akcija Grammera. Cascade zahtjeva izvanrednu skupštinu akcionara i htjela bi da pet od šest članova upravnog odbora budu bivši ili sadašnji zaposlenici Preventa. Međutim cilj nije poznat, nije bilo diskuje o tome, kažu u Grammeru i upozoravaju na preuzimanje kontrole od strane manjinskog akcionara.

Šef koncerna VW  Matthias Müller je, nakon spora sa Preventom koji je doveo do zaustavljanja proizvodnje u Emdenu, Wolfsburgu i drugim tvornicama, najavio konzekvence u nabavci. U januaru je Hatorova investiciona grupa Tahoe ušla kod njemačkog proizvođača kuhinja Alno a u međuvremenu je Alno najavio program štednje i smanjenje broja zaposlenih.

finanztreff.de

Ešref Zaimbegović
Autor 1.2.2017. u 09:46