Ratku Mladiću će se suditi za genocid u gotovo cijeloj BiH

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 08:27

Izricanje odluke Pretresnog vijeća po zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis za oslobađanje od krivice u postupku protiv Ratka Mladića zakazano je za danas u 9.30 sati, saopćio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Pretresno vijeće Haškog tribunala danas je odbacilo zahtjev za oslobađanje od krivice u postupku protiv Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenog za ratne zločine. Sve tačke optužnice protiv Mladića ostaju na snazi.

U svom zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis Mladićeva odbrana je od Vijeća zatražila da odbaci tačke u vezi s genocidom, kao i optužbe za više pojedinačnih zločina obuhvaćenim drugim tačkama Optužnice.

Tužilaštvo je zatražilo da Vijeće odbaci ovaj zahtjev.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Vijeće je na početku sjednice odlučilo da neće razmatrati i raspravljati o pojedinim incidentima u velikom broju tačaka, jer su smatrali da je prikladno razmotriti prijedloge optužbe isključivo u vezi sa cijelim tačkama optužnice, a ne samo pojedinim optužbama unutar neke tačke optužnice.

Vijeće je utvrdilo da osporavanja koje je odbrana Ratka Mladića iznijela ne idu do nivoa osporavanja općih elemenata i elemenata nadležnosti.

Razmatranje dokaznog materijala u cjelini

Isčitane su i objašnjene sve tačke optužnice, tačnije njih 11.

“Obim dokaza i priroda postupka po pravilu ne omogućavaju sveobuhvatnu diskusiju o dokazima. Vijeće je razmotrilo dokazni materijal u cjelini. Konkretni dokazi predstavljaju skoncentrisani sažetak i selekciju onoga što je Sudsko vijeće smatralo da je važno za ove odluke.

Sudsko vijeće je provjeravalo da li se dokazi odnose na sve elemente svakog zločina i da li se dokazi odnose i ispinjavaju sve uslove za krivičnu odgovornost optuženog. U pogledu svakog zločina za koji se tereti Sudsko vijeće je provjeravalo da li dokazi mogu navesti razumnog presuditelja o činjenicama da zaključi izvanrazumne sumnje da su zločini počinjeni i da optuženi snosi odgovornost”, kazao je sudija Alphons Orie.

Orie je iznio svjedočenja o ubistvima navedenim u optužnicama, nakon čega je Sudsko vijeće donijelo odluku o tome da li su dokazi dovoljni da određene tačke optužnice ostanu na snazi.

Postojanje genocidne namjere

Sudija Alphons Orie je kazao da dokaze koji koje su izneseni ukazuju da je postojala genocidna namjera u BiH i Srebrenici te da su prekršena prava i običaji ratovanja.

Sudsko vijeće na osnovu dokaza smatra da je širom opština (Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica) kao posljedica masovnog protjerivanja nesrpskog stanovništva više od 30.000 muslimana i Hrvata iselilo samo iz opštine Prijedor i to zbog straha ili nepodnošljivih uvjeta života.

Također, sudija Orie je istakao da postoje dokazi da osobe koje su zatvarane u logore držane tamo isključivo zbog nacionalnosti.

Mladić učesnik udruženog zločinačkog poduhvata

“Sudsko vijeće na osnovu dokaza smatra da postoje dokazi na osnovu kojih bi razuman presuditelj o činjenicama mogao biti uvjeren vanrazumne sumnje da je postojao udruženi zločinački poduhvat u koje je bilo uključeno rukovodstvo Vojske Republike Srpske, među kojima su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Cilj je bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone iz teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo čineći krivična djela.

Postoje dokazi da je optuženi Ratko Mladić sproveo određene mjere u cilju ostvarenja strateških ciljeva
potpomažući realizaciju toga udruženim zločinačkim poduhvatom”, rekao je Orie.

Sudsko vijeće smatra da zbog svih iznesenih dokaza tačke optužnice 1, 3, 5 i 6 ostaju na snazi.

Tačkom 1 Mladić se tereti za genocid, tačkom 3 za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi tačnije zločin protiv čovječnosti, tačkom 5 Mladić se tereti za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, a tačkom 6 se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Mladić će morati iznijeti odbranu po svim tačkama optužnice

“Udruženi zločinački poduhvat za Srebrenicu je postojao i sproveden je u djelo, zaključilo je Vijeće na osnovu dokaza”, rekao je sudija.

Vijeće smatra da postoji dovoljno dokaza da je Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i na značajan način mu doprinio.

“Tačka 2 ostaje na snazi, odnosno tačka kojom se Mladić tereti za genocid u Srebrenici”, kazao je sudija Orie, a zatim dodao da na osnovu iznijetih dokaza optuženi mora iznijeti svoju odbranu po svim tačkama optužbe.

Odnosno, niti jedna tačka optužnice protiv Mladića nije odbačena.

slobodnaevropa.org/Klix.ba

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 08:27