RCC pozvao EU da nastavi sa pružanjem hitne pomoći zemljama u regionu pogođenim poplavama

tačno.net
Autor 20.5.2014. u 07:31

RCC pozvao EU da nastavi sa pružanjem hitne pomoći zemljama u regionu pogođenim poplavama

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović zatražio je nastavak pomoći Evropske unije zemljama pogođenim poplavama u regionu, odnosno Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, tokom današnjeg sastanka u Briselu sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalinom Georgievom.

Generalni sekretar Svilanović se zahvalio komesarki Georgievoj na blagovremenoj  pomoći pruženoj tokom krize, ali je i direktno prenijeo obim katastrofe i zatražio od Evropske unije da nastavi sa pružanjem pomoći, posebno u periodu nakon povlačenja vode, s obzirom da je načinjena ogromna materijalna šteta.

„Iako su vlasti sve tri zemlje učinile sve što su mogle u izuzetno teškim okolnostima, posljedice će biti ogromne i bit će potrebna kontinuirana podrška i pomoć zemalja članica Evropske unije, kako bi se građani pogođenih zemalja vratili normalnom svakodnevnom životu“, rekao je Svilanović.

Komesarka Georgieva je rekla da je Evropska unija od prvog dana aktivno uključena u rješavanje potreba unesrećenih i brzo iznalaženje rješenja.

„Naš Centar za koordinaciju hitnih intervencija nalazi se u stalnom kontaktu sa nadležnim službama civilne zaštite i ponosna sam što mogu reći da je u roku od 36 sati od kada su pristigli zahtjevi za pomoć od Srbije i Bosne i Hercegovina, četrnaest zemalja članica, što je pola Evropske unije, ponudilo različite vrste pomoći, od spasilačkih čamaca do helikoptera, sredstava za pumpanje i, prije svega, stručnog osoblja. Jer, u vrijeme kada svi žalimo za gubitkom života uzrokovanim rekordnim poplavama, do izražaja dolazi i činjenica da je stanovništvo Evrope jače kada djeluje zajedno. Nastavit ćemo sa pružanjem podrške našim prijateljima i susjedima sve dok im naša pomoć bude potrebna“.

Svilanović je dodatno istakao da će u predstojećem periodu oporavka ovih zemalja biti potrebna dodatna podrška u cilju sprječavanja bolesti i obnavljanju uništene infrastrukture.

„Stoga pozivamo Evropsku komisiju da podrži napore vlada ove tri zemlje na ublažavanju posljedica poplava nakon što se situacija u poplavljenim područjima smiri, što bi moglo prouzrokovati ogromne troškove“.

Planirano je i da se Svilanović sutra u Briselu sastane sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Christianom Danielssonom sa kojim će razgovarati o situaciji u regionu.

Vijeće za regionalnu saradnju uplatilo je po 80.000 eura Bosni i Hercegovini i Srbiji na ime pomoći žrtvama poplava namjenjenim za spašavanje unesrećenih, sanaciju štete i oporavak od posljedica katastrofe.

tačno.net
Autor 20.5.2014. u 07:31