Sa novim izmjenama zakona biće nemoguće dokazati korupciju

Amarildo Gutić
Autor/ica 6.6.2017. u 08:59

Sa novim izmjenama zakona biće nemoguće dokazati korupciju

Piše: Amarildo Gutić

„Odgovorno tvrdim da nakon izmjena Zakona o krivičnom postupku u skladu sa odlukom Ustavnog suda niko više neće moći biti optužen za korupciju, pogotovo ne političari, ovim su nas definitvno pobijedili, “ vidno razočaran rekao je za Žurnal jedan tužilac državnog tužilaštva uz uslov anonimnosti.

Žurnal saznaje da su sada „na čekanju“ sve istrage tokom kojih su se koristile posebne istražne radnje, posebno prisluškivanje. Nezvanično, ni sudovi nisu voljni da do daljnjeg primaju takve optužnice, sve dok ne iščitaju potpunu odluku, sa svim detaljima.

„Sigurno da su nastupili procesni problemi i da su ugrožene kako istrage tako i postupci u svim predmetima koji nisu pravosnažno okončani, a bazirali su se na svjedocima sa imunitetom  i/ili prisluškivanjem. Posve je moguće da će sve biti obustavljeno,“ potvrdio je nezvanično za Žurnal jedan od sudija Suda BiH.

POLITIKA NA BRANIKU KRIMINALA

Ustavni sud BiH prihvatio je djelomično apelaciju parlamentarke HDZ-a BiH Borjane Krišto, koja je tražila ocjenu ustavnosti nekoliko članova Zakona o krivičnom postupku BiH. Sudije Ustavnog suda  u kojem većinu imaju kadrovi i simpatizeri SDA i HDZ-a BiH, neustavnim su proglasili one odredbe bez kojih neće moći biti završena suđenja ili će biti obustavljene istrage upravo u nekim aktuelnim procesima u kojima su osumnjičeni ili optuženi stranački funkcioneri.  Pojednostavljeno, bez mnogo pravničkih fraza, biće ukinuti svjedoci sa imunitetom, dakle oni koji su bili (sa)učesnici, ali su pristali govoriti o kriminalu „krupnijih riba“.

Nadalje, sudije ustavnog suda su zaključile i da zakonska odredba koja pored krivičnih djela terorizma, zločina protiv čovječnosti te integriteta BiH omogućava i prisluškivanje za krivična djela za koja je predviđena kazna od tri i više godina zatvora, predstavlja kršenje, citiramo „prava na privatni i porodični život, dom i prepisku“.

U prevodu, prisluškivanje neće biti moguće kako bi se dokazala korupcija, mito, trgovina drogom ili primjera radi, krivično djelo uticaja na svjedoke. Svi aktuelni procesi za ova krivična djela mogli bi biti poništeni.

„Nemoguće je dokazati korupciju bez posebnih istražnih radnji. Izbacivanjem ovog člana iz zakona, možemo to krivično djelo zaboraviti, a to bi prije svega oni iz politike jedva dočekali. Ne možeš ih prisluškivati, ne možeš imati svjedoka iz njihovog okruženja jer nema imuniteta,“ pojašnjava navedeni tužilac.

BRŽE DO OBUSTAVLJANJA ISTRAGE

Ustavni sud je naložio da ovi i još neki sada neustavni članovi Zakona o krivičnom postupku, poput onog o dužini trajanja istražnog postupka koji po njima treba biti okončan u roku od šest mjeseci kako god ona složena bila,  moraju biti izmijenjeni najkasnije u roku od šest mjeseci. Ne treba sumnjati da će oko ovih izmjena biti brzo postignuta saglasnost čak i trenutno posvađanih političkih tabora.

Istovremeno, treba biti iskren i reći da ova odluka Ustavnog suda predstavlja zasluženi „šamar“ ostatku pravosuđa u BiH. Godinama unazad dosljedno su usljed svoje snihodljivosti, konformizma ili ličnog interesa štitili visoke političke funkcionere različitih stranaka od krivičnih postupaka, čak i kada je postojao niz dokaza. Politika ih je umjesto zahvalnosti, sada dodatno ponizila….

zurnal.info

Amarildo Gutić
Autor/ica 6.6.2017. u 08:59