SAD neće dozvoliti raspad BiH, nema trećeg entiteta, Dodik blefira

tačno.net
Autor 4.3.2014. u 13:11

SAD neće dozvoliti raspad BiH, nema trećeg entiteta, Dodik blefira

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, odnosno međunarodna zajednica, je spremna na ustavne reforme i reorganizaciju BiH već najmanje deset godina. Međutim na Bosancima i Hercegovcima je da odluče šta žele, kazao je za Klix.ba Daniel Serwer, američki ekspert za Balkan i profesor na američkom Univerzitetu “John Hopkings”.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ne može funkcionirati na način kako je danas uređena, na način da su korupcija i nepotizam sveprisutni, što je odavno poznato.

Komentirajući nedavni građanski bunt i proteste u našoj zemlji, Serwer kaže da mu je potpuno jasno zbog čega građani izlaze na ulice i zbog čega nisu zadovoljni radom vlada u BiH na svim nivoima. Zbog toga su protesti građana sasvim razumna reakcija, sve dok nisu nasilni, dodaje.

Uporedo s iskazivanjem nezadovoljstva građana ekonomskim i socijalnim stanjem u zemlji, sve češće se spominje i potreba što hitnije reforme Ustava i reorganizacije države. To za sobom povlači i različite prijedloge, ali koje je najbolje rješenje za BiH i koliki je interes međunarodne zajednice da se intenzivnije uključi u ovoj proces? O tome prvenstveno moraju odlučiti Bosanci, kaže Serwer.

BiH sa sadašnjim uređenjem ne može u EU

“Međunarodna zajednica, ako pod tim podrazumijevate prvenstveno Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju, je spremna za ustavne reforme i reorganizaciju države već najmanje 10 godina. Ali, to je na Bosancima da odluče šta žele. Potpuno je jasno da BiH sa sadašnjim uređenjem ne može postati članicom EU. Venecijanska komisija je davno ocijenila da su ustavne promjene nužne. I EU je sada smanjila novčana sredstva za BiH, jer ne postoji mehanizam koordinacije na državnom nivou potreban za pregovore i implementaciju obaveza koje je BiH preuzela kako bi postala članicom EU. Najbolje rješenje za BiH je bilo koje rješenje koje narod želi u cilju ispunjavanja zahtjeva EU. To znači da nema podjele države ili uvođenja trećeg entiteta, ali se ostavlja mnogo prostora za maštu”, ocjenjuje Serwer.

Na pitanje može li se očekivati snažniji angažman SAD-a u BiH u pogledu ustavnih reformi, naš sagovornik kaže da je Amerika već pokušavala kroz Aprilski paket i Butmirske pregovore.

“Dajte SAD-u neki razlog da vjeruje kako će novi napori biti uspješni i možda će pokušati ponovo, iako možda ne sa istom predanošću kao ranije”, dodaje.

Na našu konstataciju da se o formiranju trećeg entiteta u BiH nedavno otvoreno govorilo, a neki su to snažno i zagovarali i u Saboru Republike Hrvatske, Serwer kaže da to ne vidi kao opciju.

“Hrvatska ministrica inozemnih poslova Vesna Pusić je ove sedmice u Washingtonu kazala da se to neće dogoditi. Zašto bi? Bosanski Hrvati su u Daytonu odradili odličan posao: Dobili su pola Federacije i jednu trećinu zemlje. Meni se čini da je stvarni interes bosanskih Hrvata, ali ne i njihovog nacionalnog političkog rukovodstva, jačanje vlade u Sarajevu na način da BiH bude primljena u EU, dok istovremeno treba prenijeti što više nadležnosti na općinske nivoe”, mišljenja je Serwer.

U posljednje vrijeme nisu rijetke ni izjave zvaničnika i analitičara u kojima se ukazuje da bi u BiH ponovo moglo biti sukoba. Dok neki govore kako pod tim podrazumijevaju ponovni rat, drugi pak ne misle da bi stvari mogle otići tako daleko.

Srbija ne bi priznala RS, jer potkopava svoj put

“Postoji dragocijena grupa ljudi koji su se spremni boriti u BiH (mirnim putem op. a.), ali to nije spriječilo da stvari izmaknu kontroli ni devedesetih. Bez Tuđmana i Miloševića koji su potpirivali, vatra bi se vjerovatno brzo ugasila, ali ne i bez izazivanja značajne štete”, mišljenja je Serwer.

Kada je u pitanju opcija raspada BiH, o čemu se sve češće u regionu govori, ovaj ekseprt za Balkan kaže da se to neće dogoditi.

“Ne samo zato što to SAD i EU neće dozvoliti, već zbog toga što niko ne vidi koji bi bili produkti tog raspada. Srbija ne može priznati Republiku Srpsku kao suverenu i nezavisnu bez da uništi svoje izglede za članstvo u EU. Ni Srbija, a niti Hrvatska ne žele imati jednu ili više krnjih islamskih državica u centralnoj Bosni. Dodik blefira o nezavisnosti RS-a. On zna da BiH mora ostati dio Bosne, ali on želi da RS bude što je moguće nezavisnija u tom okviru”, ocjenjuje Serwer.

On ocjenjuje da je međunarodna zajednica umorna od Bosne i Hercegovine i njenih problema te da naša zemlja danas nije prioritet SAD-a, niti EU. Na naše pitanje ima li i kolika je krivica međunarodne zajednice za stanje u BiH, profesor Serwer kaže da je svakako ima.

“Bosanski problemi su uglavnom samoproizvedeni, ali svakako je i međunarodna zajednica doprinijela tome sa previše novca i premalo intelektualne jasnoće u njihovom rješavanju”, smatra Serwer.

BiH za nekoliko mjeseci očekuju Opći izbori, iako su po svoj prilici samo još jedni u nizu bez da će donijeti veće promjene u samoj državi, naš sagovornik zaključuje da su oni prilika za te promjene, ako građani BiH budu drugačije glasali.

“Međutim, ako se vrate istim umornim nacionalistima, malo je vjerovatno da će doći do reformi. Demokratija ne garantuje promjenu sama po sebi, ona samo pruža mogućnost za to”, zaključio je.

klix.ba

tačno.net
Autor 4.3.2014. u 13:11