Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu osporiće nelegalni Granski kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u FBiH

tačno.net
Autor 10.11.2016. u 18:10

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu osporiće nelegalni Granski kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u FBiH

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu osudio je današnji čin potpisivanja u sjedištu Vlade Federacije BiH nelegalnog Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u Federaciji BiH.

Izražavamo žaljenje ovakvim činom kojim su Vlada Federacije BiH i čelnici Kantona Sarajevo pokazali da im je nebitno mišljenje radnika i zakonitost akata, te im poručujemo da ćemo poduzeti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se ovakav kolektivni ugovor stavio van snage do njegovog usaglašavanja sa zakonom i Ustavom BiH.

Granski kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u Federaciji BiH potpisali su danas u Sarajevu federalni ministar pravde Mato Jozić i predstavnici vlada Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosanskopodrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo s predsjednikom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Salihom Kruščicom.

Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo poručuje da niko drugi ne može zastupati interese naših članova ili praviti bilo kakve dogovore, pogotovo kada je u pitanju državna služba na području Kantona Sarajevo.

Članom  71. Kolektivnog ugovora propisano je da Granski kolektivni ugovor važi samo za sindikalne organizacije koje su članice Federalnog sindikata, a napominjemo da veliki broj državnih službenika nisu članovi Federalnog sindikata.

Kantonalni sindikat čine sindikalne organizacije u Općinskom sudu u Sarajevu, Kantonalnom sudu u Sarajevu, Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo, Zavodu za izgradnju KS i Zavodu za planiranje razvoja KS, koje su u svojim organima reprezentativni na osnovu rješenja rukovodilaca organa.

Ističemo da je od ukupnog broja državnih službenika i namještenika (2.200), 720 je članova Kantonalnog sindikata, što je više od 20 posto zaposlenih od ukupnog broja zaposlenih kod poslodavca, kako je to propisano Zakonom o radu.

– Iz ovih činjenica proističe da se radi o znatnom broju radnika koji ne žele da njihova sindikalna prava predstavlja i zastupa Federalni sindikat, jer nisu zadovoljni njegovim dosadašnjim radom u zastupanju interesa državnih službenika i namještenika – navedeno je u saopćenju.

tačno.net
Autor 10.11.2016. u 18:10