SAMOSTALNI SINDIKAT KANTONALNIH DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U SARAJEVU TUŽIO VLADU FBIH I FEDERALNI SINDIKAT

tačno.net
Autor 23.11.2016. u 09:51

SAMOSTALNI SINDIKAT KANTONALNIH DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U SARAJEVU TUŽIO VLADU FBIH I FEDERALNI SINDIKAT

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu podnio je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova u Federaciji radi utvrđivanja nezakonitosti Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Tražimo da se utvrdi da je nezakonit prijedlog Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, te prema tome ne proizvodi pravno dejstvo.

Uz tužbu je također podnesen i prijedlog za donošenje privremene mjere osiguranja i sudske mjere osiguranja po kojima bi se donijelo rješenje za određivanje privremene mjere osiguranja da se zabranjuje stupanje na snagu Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

„Ova privremena mjera osiguranja ostaje na snazi do donošenja rješenja o sudskoj mjeri osiguranja i izvršna je danom donošenja i protiv nje nije dozvoljena posebna žalba“, navodi se u tužbi.

U slučaju da sud ne dozvoli privremenu mjeru osiguranja bez predhodnog obavještavanja predlagatelj predlaže da sud u smislu odredaba Zakona o parničnom postupku Federacije BiH donese sudsku mjeru osiguranja kojom se zabranjuje stupanje na snagu Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

Tražimo da ova sudska mjera osiguranja ostane na snazi do pravosnažnog okončanja ovog postupka, kaže se u tužbi Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

Ovaj sindikat čine sindikalne organizacije u Općinskom sudu u Sarajevu, Kantonalnom sudu u Sarajevu, Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo, Zavodu za izgradnju KS i Zavodu za planiranje razvoja KS, koje su u svojim organima reprezentativni na osnovu rješenja rukovodilaca organa.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu ima najviše članova u ovoj grani u Kantonu Sarajevo.

tačno.net
Autor 23.11.2016. u 09:51