San o ustavnoj jednakosti građana BiH pretvoren u noćnu moru

tačno.net
Autor 20.1.2014. u 17:10

San o ustavnoj jednakosti građana BiH pretvoren u noćnu moru

Povodom Dana Martina Luthera Kinga, Naša stranka želi podsjetiti bh. javnost da se još uvijek ne nazire volja vladajućih strktura u BiH za sprovođenjem presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u vezi sa slučajem Sejdić-Finci.

Dok je san o ustavnoj jednakosti građana, bez obzira na etničku, rasnu ili religijsku pripadnost, na Zapadu dočekao svoje legislativno ispunjenje, dotle je u današnjoj BiH jedan takav zahtjev, perfidnim politikanstvom vladajućih stranaka, pretvoren u noćnu moru za sve građane. Građani su tako svakodnevno bombardirani vijestima o sastancima političkih lidera na kojima nije ostvaren nikakav konsenzus i popratnim vijestima o usporavanju suštinskog procesa eurointegracija i ukidanju pomoći Evropske unije kroz IPA fondove.

Diskriminatorne odredbe Ustava BiH koje ne dopuštaju svim građanima kandidiranje za bilo koji nivo vlasti, s trenutnom političkom konstelacijom, biće još dugo vremena na snazi. Onemogućavanje provođenja presude zato nije – kako je objašnjeno ‘jer se ne želi parcijalno rješavati to pitanje’ – više samo kršenje obaveza BiH i dokaz neozbiljnosti aktuelne vlasti, već i nastavak diskriminatorskog odnosa prema svim građanima BiH koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci.

Naša stranka smatra da je neozbiljnost i neodgovornost, te diskriminatorni diskurs, s kojima bh. politički lideri pristupaju rješavanju ovog pitanja, zapravo najbolji indikator njihovog odnosa prema budućnosti ove zemlje i svih njenih građana, konstitutivnih i nekonstitutivnih, kao i njihovog straha da se u Bosni i Hercegovini počne graditi pravna i građanska država koja bi ugrozila njihove uskostranačke interese.

tačno.net
Autor 20.1.2014. u 17:10