Sanela Klarić: Kako je tačno izračunato povećanje cijene gasa?

tačno.net
Autor 13.5.2019. u 14:19

Sanela Klarić: Kako je tačno izračunato povećanje cijene gasa?

Povodom drastičnog poskupljenja prirodnog  gasa u Federaciji BiH zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Klarić uputila je federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije dva zastupnička pitanja.

Prvo pitanje se odnosi na način izračuna veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH i odobrenje povećanja cijene za 29,29 posto. „Tražimo pojašnjenje kako je tačno izračunat ovaj postotak povećanja i koji su pojedinačni troškovi uzeti u obzir pa je došlo do ovako velikog povećanja veleprodajne cijene gasa“, stoji u pitanju zastupnice Klarić.

Drugo pitanje se odnosi na donošenje zakona o gasu koji će na adekvatan način regulisati djelatnost gasa u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da našoj zemlji prijete sankcije Energetske zajednice zbog nepostojanja adekvatnog zakonskog i regulatornog okvira u sektoru gasa. Bosna i Hercegovina nema neovisno regulatorno tijelo koje bi na osnovu transparentnih postupaka otvorenih za javnost utvrdilo opravdanost troškova. Zbog toga Naša stranka traži odgovor o planiranim aktivnostima i dinamici donošenja Zakona o gasu koji će urediti ovu oblast u Federaciji Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor 13.5.2019. u 14:19