Saopćenje za javnost udruženja BH novinari

tačno.net
Autor 8.2.2014. u 15:48

Saopćenje za javnost udruženja BH novinari

Povodom učestalih napada na novinare oglasilo se  Udruženje BH novinara.

Saopštenje prenosimo u cijelosti.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje napade na novinare i novinarske ekipe tokom minulih protesta građana u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugim  gradovima BiH. U protekla dva dana zabilježeno je više slučajeva fizičkih napada na kamermane, novinare i fotoreportere. Na meti  ne samo  demonstranata, nego i nasilnih policajaca i visokih funkcionera našle su novinarske ekipe NTV Hayat, BHT, FTV, Klix portala, magazina Start i RTV Slon. Nekoliko kolega je zbog ovih napada završilo u bolnici. Osim fizičkog nasilja, zabilježeni  su i drugi, ne manje grubi, slučajevi pritiska policije na novinare i medijske profesionace, poput privođenja, prijetnji te oduzimanja i uništavanja snimljenog materijala.

Podsjećamo da ovakvo ponašanje predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, dostojanstveno i sigurno obavljanje profesionalnih novinarskih zadataka, ali i najgrublje kršenje ljudskih prava ne samo novinara i medijskih profesionalaca, nego i građana BiH, koji po Evropskoj konvenciji imaju pravo na objektivno i pravovremeno informisanje o svim zbivanjima u svojoj zemlji. Policijske službenike i sigurnosne službe u BiH upozoravamo da u OSCE pravilima za postupanje policije prema novinarima izričito stoji kako se “policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“. Stoga Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od nadležnih policijskih agencija da istraže sve slučajeve nezakonitog ponašanja policajaca prema novinarima i članovima novinarskih ekipa, sankcionišu odgovorne i preduzmu mjere, kako se takvi incidenti više ne bi ponavljali.

Apelujemo i na policajce i na građane, učesnike i organizatore protesta, da učine sve kako bi novinari, kamermani i fotoreporteri mogli nesmetano obavljati svoj posao, u interesu svih građana BiH i u cilju demokratskog razvoja društva. Podsjećamo, na kraju, da su napadi i pritisci na novinare, svojstveni nedemokratskim totalitarnim režimima i da su sramotna mrlja na savjesti BH. društva i institucija.

tačno.net
Autor 8.2.2014. u 15:48