Saopštenje koalicije 1.Mart: Školske klupe i obrazovane nove generacije prva su linija naše odbrane

tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 11:37

Saopštenje koalicije 1.Mart: Školske klupe i obrazovane nove generacije prva su linija naše odbrane

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” pozdravlja konačni početak nastave za djecu iz Konjević Polja po Nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo, čime je okončana agonija roditelja-povratnika i njihove djece, u kojoj posljednjih šest mjeseci Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nije ispunilo osnovne zahtjeve bošnjačke povratničke zajednice u ovom kraju.

U ostvarivanju osnovnih prava pristupa obrazovanju, nediskriminacije, te osiguranja ravnopravnosti bez relgijskog i nacionalnog ekskluziviteta, Konjevičani su, u saradnji sa nadležnim institucijama iz Federacije BiH, ali prvenstveno zahvaljujući svojim naporima, hrabrošću i istrajnošću danas napravili ogroman iskorak.

Taj iskorak se oslikava u činjenici da su oni poslali poruku da ukoliko institucije RS-a neće zaštiti njihova prava, oni će izaći izvan sistema i izboriti se za Ustavom zagarantirane slobode. Od ovog trenutka će i međunarodna zajednica sa više ozbiljnosti pristupiti problemu diskriminacije u obrazovanju u entitetu RS, te očekujemo da će do naredne školske godine izdejstvovati temeljite promjene koje će doprinijeti sekularizaciji i denacifikaciji nastavnog plana, programa i prakse u školama ovog bh. entiteta.

Koalicija “Prvi mart” je stajala i uvijek će stajati uz zahtjeve povratnika. I u ovoj borbi smo uvijek nudili ostvariva, realna i racionalna rješenja, davali konstruktivni doprnos, te se suzdržali od huškanja i širenja nacionalne patetike bez konkretnih rezultata. Hrabrost roditelja koji su poveli proteste pred OHR-om, te spremnost da sami riješe problem, kada njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, pokazali su čvrstinu duha povratničke zajednice kao osnova postojanja Bosne i Heregovine sa ‘one’ strane linije razgraničenja. Školske klupe i obrazovanje novih generacija prva su linija naše odbrane. “Neka naša osveta bude smijeh naše djece.”

tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 11:37