SAOPŠTENJE RADNIKA DITE U VEZI SA OTVARANJEM STEČAJNOG POSTUPKA NAD IMOVINOM FABRIKE

tačno.net
Autor/ica 24.4.2015. u 10:34

SAOPŠTENJE RADNIKA DITE U VEZI SA  OTVARANJEM STEČAJNOG POSTUPKA  NAD IMOVINOM FABRIKE

Radnici Industrije deterdženata DITA d.d. Tuzla podsjećaju javnost da je Općinski sud u Tuzli dana 18.03.2015.godine otvorio stečajni postupak nad imovinom DITA-e. Ovim je započeta nova faza dugogodišnje borbe radnika ove fabrike za ostvarenje temeljnih ljudskih i radničkih prava, koja su ugrožena privatizacijskim i post-privatizacijskim kriminalom (preko 40 neisplaćenih plata, neuplaćeni doprinosi za PIO itd.). Radnici DITA-e su jedinstveni u stavu da primarni cilj stečajni postupka u DITA-i mora biti reorganizacija ovog društva, te ponovno pokretanje proizvodnje. Reorganizacija kompanije je najveći interes šire zajednice, jer je DITA jedina fabrika deterdženata u BiH, te je njen tržišni potencijal neupitan.

Obavještavamo javnost i nadležne institucije da su radnici fabrike na zborovima dana 09.04., 12.04. i 20.04.2015. godine jednoglasno donijeli sljedeće odluke:

• Radnici ponovo zahtjevaju od stečajnog upravnika da pod hitno u fabriku, dovede direktora Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, ministra energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, predsjednicu granskog sindikata hemije i nemetala Federacije Bosne i Hercegovine i direktora kantonalnog poreznog ureda Tuzla.

Radnici su jednoglasno donijeli odluku da ostaju u krugu fabrike, te da niko izuzev radnika „DITA“-e ili lica koja imaju njihovu saglasnost ne smije ući u upravnu zgradu fabrike, ovo se posebno odnosi na stečajnog upravnika.

• Direktor Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, ministar energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, te direktor kantonalnog poreznog ureda Tuzla ni do dana sačinjavanja ovog saopštenja nisu se udostojili ni da sa oglase povodom zahtjeva koji su im uputili radnici, što pokazuje njihovu bezobzirnost, nerad i indiferentnost u rješavanju ovog opštedruštvenog problema.

Radnici DITA-e naglašavaju da su jedinstveni i spremni do daljnjeg ostati u fabrici, koju su sačuvali od devastacije tokom posljednjih godina, te da neće dozvoliti da se zakoni primjenjuju selektivno kakva je uglavnom bila dosadašnja praksa. Podsjećamo da su optužnice protiv odgovornih rukovodilaca DITA-e „na čekanju“ zbog „nepostojanja“ nadležnog suda, da je neaktivnost i neučinkovitost države u naplati doprinosa omogućila da radnicima DITA-e već petu godinu nije uvezan radni staž, da su nadležne ustanove uglavnom indolentno posmatrale privredni kriminal, te da je očigledno da pravna država zakazuje kada treba zaštiti obespravljenje radnike i sankcionisati privredni kriminal; stoga radnici neće dozvoliti da se pravna država „trenira“ na obespravljenim radnicima, te će se svim legalnim i legitimnim sredstvima suprostaviti stečajnom postupku u kojem bi se parcijalno prodavala imovina fabrike radi namirenja povjerilaca (najprije banaka kao hipotekarnih povjerilaca). Kako smo svjesni da Zakon o stečajnom postupku propisuje pravne mehanizme za reorganizaciju fabrike, ističemo da ćemo svim zakonitim sredstvima insistirati na revitalizaciji DITE, u kojoj bi ostvarili prava radnika i ostalih povjerilaca, zadovoljili pravdu, a DITU sačuvali za buduće generacije.

Apelujemo na javnost i sve ostale radnike u BiH da solidarno djelujemo na zaštiti i ostvarenju prava svih radnika u BiH, te da preostale fabrike zajednički sačuvamo od daljnjeg uništavanja.

Od nadležnih institucija očekujemo da djeluju u skladu sa zakonom, u duhu temeljnjih principa vladavine prava i poštivanja osnovnih ljudskih prava, kako bi DITA postala svjetli i pozitivni primjer fabrike koja je spašena i revitalizivana nakon privrednog kriminala.

tačno.net
Autor/ica 24.4.2015. u 10:34