Sarajevo domaćin Svjetskog dana okoliša za evropsku regiju

tačno.net
Autor 3.6.2013. u 09:18

Sarajevo domaćin Svjetskog dana okoliša za evropsku regiju

Glavnom gradu Bosne i Hercegovine pripala je čast da od 3. do 5. juna kroz niz aktivnosti obilježi Svjetski dan okoliša, kao domaćin proslave za region Evrope, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), vlade Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih lokalnih partnera i sponzora.

Svake godine 5. juna, ljudi širom planete slave Svjetski dan okoliša.

Stotine hiljada aktivnosti usmjerenih za poboljšanje stanja okoliša i bolju budućnost Zemlje odvija se u gotovo svakoj zemlji na svijetu.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša usmjerena je na smanjivanje otpada od hrane i odvija se pod motom ‘Misli.Jedi.Štedi’ (Think.Eat.Save).

Glavna poruka sarajevske manifestacije “Zato što brinemo: dijelimo” sadržana je u tri aspekta ideje dijeljenja oko kojih su koncentrirane sve aktivnosti “Dijeli hranu, dijeli informacije, dijeli znanje.

Poruka odslikava koncept dijeljenja kao univerzalni odgovor na globalne izazove današnjice i reflektuje tradiciju Bosne i Hercegovine i Sarajeva koja podrazumijeva pomaganje sugrađana, familije i susjeda, ali i stranaca, s najvećom pažnjom, dijeleći svoje obroke s onima kojima je to potrebno.

U okviru obilježavanja danas će biti održane mnogobrojne aktivnosti. Okrugli sto o dijeljenju i inovacijama na Ekonomskom fakultetu, u 11 sati je službeno otvaranje obilježavanja Svjetskog dana okoliša u Sarajevu i projekcija dokumentarnog filma “Okusi otpad” od 18 sati u Kinu Meeting Point.

Građani će 4. juna imati priliku da sudjeluju u javnoj proslavi Svjetskog dana okoliša na Vilsonovom šetalištu u okviru kojeg će biti upriličena biciklistička manifestacija za djecu i mlade (od 16 sati), kao i priprema tradicionalnog španskih jela paella (17.30).

U večernjim satima istog dana bit će upriličene dvije izložbe. U Art kinu Kriterion bit će otvorena izložba forografija pod nazivom “Through Waters” različitih umjetnika, dok će u Galeriji “Boris Smoje” biti održana izložba i dodjela nagrada za najbolju fotografiju takmičenja koje je organizirala Mala škola fotografije pod nazivom “Misli. Jedi. Štedi”.

Na Svjetski dan okoliša – 5. juna Predsjedništvo BiH bit će domaćin centralnog događaja obilježavanja tog bitnog dana za našu državu na kojem će biti prezentiran izvještaj o stanju okoliša za BiH, te upriličena svečana dodjela nagrada za konkurs o izvještavanju o okolišu OSCE-misije u BiH.

“U okviru obilježavanja građani će se, tokom tri dana na promotivnim štandovima na dvije lokacije u gradu (na Vilsonovom šetalištu i plato ispred Tržnice), moći informirati o dijeljenju hrane, te saznati više o Svjetskom danu okoliša”, saopćio je organizator.

sutra.ba

tačno.net
Autor 3.6.2013. u 09:18