SDU BiH najoštrije osuđuje dezinformacije koje dolaze iz susjedne države Srbije i manjeg BiH entiteta u vezi sa naoružavanjem bošnjačkog stanovništva

SDU
Autor 27.11.2017. u 15:29

SDU BiH najoštrije osuđuje dezinformacije koje dolaze iz susjedne države Srbije i manjeg BiH entiteta u vezi sa naoružavanjem bošnjačkog stanovništva

“Takvi medijski naslovi o 9000 naoružanih Bošnjaka predstavljaju ozbiljne insinuacije i apsolutnu zamjenu teza.

 

Već smo pisali Ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću da je odavno poznato da je u enitetu RS legalno registrovano preko 60.000 dugih cijevi od kojih polovina otpada na tzv. trofejno oružje u koje spada kompletan arsenal pješadijskog naoružanja bivše JNA, među kojima je i „modifikovana“ snajperska puška CZ M-76 PASP sa noćnim nišanom?

U enitetu RS na 1,3 miliona stanovnika registrirano je 130.000 lovaca (10%) od kojih svaki po entitetskom Zakonu može da registruje 4 duge cijevi. No, to izgleda ne predstavlja problem medijima u Srbiji niti u manjem BiH enitetu, a opravdanje za toliku količinu naoružanja u RS-u radikalni elemetni upravo nalaze u lažnim informacijama o naoružavanju Bošnjaka.

SDU BiH upozorava javnost na porast međunacionalnih tenzija i sve češće napade na povratnike u entitetu RS. Sve je to rezultat specijalnog rata koji se u Srbiji i entitetu RS vodi protiv države Bosne i Hercegovine u koje spada i dezinformacija o 9000 naoružanih Bošnjaka. Ovakvi medijski naslovi apsolutno ne doprinose miru i stabinosti regiona u šta se kunu zvanične vlasti iz Beograda.

Stoga, SDU BiH traži od Tužilaštva BiH i Ministarstva Sigurnosti BiH da ispitaju sve navode u vezi sa nelegalnim naoružavanjem i da prate situaciju posebno sa aspekta činjenice da se prema tvrdnjama MUP-a RS u tom dijelu BiH i dalje nalazi preko 350.000 komada nelegalnog oružja.

Tražimo i od Ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka da pozove ambasadora R. Srbije i pita ga odakle medijma u Srbiji uopšte informacije o naoružavanju stanovništva u BiH.

Od Predsjedništva BiH tražimo da tokom naredne posjete Beogradu početkom decembra ove godine traže od tamošnjih vlasti objašnjenje za medijske provokacije i namjerno plasiranje dezinformacija prema BiH javnosti u vezi sa navodnim naoružavanjem”, stoji u saopćenju SDU BiH.

SDU
Autor 27.11.2017. u 15:29