SDU: “Do kada će Tužilaštvo BiH tolerisati antidržavno djelovanje Milorada Dodika “

tačno.net
Autor 9.10.2017. u 15:52

SDU: “Do kada će Tužilaštvo BiH tolerisati antidržavno djelovanje Milorada Dodika “

“Presuda Suda BiH u slučaju Orić i dr. je mišljenje i odluka Sudskog vijeća Suda BiH i ona se bez obzira na ishod ne smije i ne može komentarisati. Svaka reakcija na sudsku presudu Suda BiH i u zemlji i u susjedstvu je stoga neprihvatljiva i predstavlja direktan udar na institucije države i ustavni poredak BiH.

Po svom običaju predsjednik RS-a sa svojim reakcijama na odluku Suda BiH u vezi oslobađajuće presude Oriću i dr. prelazi granice dobrog ukusa, a zbog ksenofobnih i nacionalističkih tonova to više nije izjava političke prirode.

Stoga, rukovodstvo SDU BiH poziva Tužilaštvo BiH da djeluje u skaldu sa Zakonom i osujeti svaki pokušaj narušavanja ustavnog poretka zemlje i upotrijebi sve instrumente, pa i instrumente represije koje im stoje na raspolaganju.

Sa odlukom Suda BiH smo upoznati preko sredstava javnog informisanja, reakciju predsjednika Dodika i njegovih mentora iz regiona smo vidjeli, izostaje samo reakcija Tužilaštva BiH koje će staviti tačku na antidržavno djelovanje i poslati poruku i Dodiku i drugim liderima u regionu da se sa državom Bosnom i Hercegovinom niko ne smije ni pomisliti našaliti, a kamoli javno prigovoriti njenim institucijama koje po ustavu BiH ispunjavaju svoju ulogu u okviru Dejtonskog političkog sistema.

Svaki izostanak reakcije Tužilaštva BiH u tom kontekstu može poslati vrlo ružnu poruku da je ova institucija kao temelj pravne države pod direktnim monopolom jednog političara – Milorada Dodika. Da je ova tvrdnja istinita govori i činjenica da u antidržavnim izjavama Dodik za sada vodi protiv Tužilaštva BiH sa 10:0. Nadamo se da će se u Tužilaštvu BiH probuditi sportski duh i profesionalnost i da će napokon ova razlika biti anulirana”, stoji u saopćenju SDU.

tačno.net
Autor 9.10.2017. u 15:52