SDU: “Nacionalizam – posljednje utočište ništarija”

tačno.net
Autor 9.5.2017. u 11:24

SDU: “Nacionalizam – posljednje utočište ništarija”

“U Hitlerovoj Njemačkoj postojali su rasni zakoni koji su jasno propisivali ko to može biti Nijemac, izgleda da se na tom nivou razmatraju i politički formiraju stavovi u SDA, kada je u pitanju porijeklo Bošnjaka i ko to ustvari može biti Bošnjak, a ko ne.

Tako se pojedini načelnici općina ispred SDA drznu da javno kažu da oni koji nisu rođeni u BiH ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva BiH. Istu situaciju smo imali i sa PRESS konferencijom gospođe Izetbegović na mjestu direktorice KCUS-a koja je jednoj novinarki spočitala to što ona govori ekavski.

Čini nam se da se vrh SDA takvim izjavama odriče skoro polovine svog najvjernijeg članstva koje nije rođeno u BiH i koje mahom govori ekavski. Pitamo se šta to znači?

Da li to znači da će se u vrhu SDA, kao i u vrhu HDZ-a i SNSD-a donositi pojedinačne odluke o tome ko može, a ko to ne može biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin. Vjerovatno će se postepeno uvesti i stara nacistička praksa da se strogo odrede i daju spiskovi nacionalno čistih imena sa kojih se moraju odabrati imena djeci koja se tek rode.

Rukovodstvo SDU BiH najoštrije osuđuje svaki vid institucionalne i vaninstitucionalne diskriminacije u BiH i jasno ističe stav da su naše različitosti u osnovi naše najveće bogastvo. Da je to tako najbolje pokazuju rezultati naših reprezentativnih sportskih selekcija koje igraju u mješovitim nacionalnim sastavima i ostvaruju zavidne rezultate. Nažalost, političarima nije u interesu da naš zajednički socijalni kapital razvijaju u interesu svih građana u BiH. Upravo suprotno, oni na nacionalnim podijelama vrlo dobro žive i bogate se već više od dvije decenije.

Rukovodstvo SDU BiH poziva i Centralnu izbornu komisiju BiH da regauje i da osudi, po našem mišljenju, jezik mržnje koji se ispoljava u javnim istupima dužnosnika SDA.

U tom kontekstu SDU BiH također predlaže izmjenu Izbornog Zakona koja se odnosi na izborni proces, a to je pribavljanje obaveznog ljekarskog uvjerenja da bi se utvrdila psiho-fizička sposobnost svakog pojedinca koji se kandidovao/la za najodgovornije državne funkcije. Smatramo da bi se sa ovim potezom itekako doprinijelo stabilizaciji nacionalnih, političkih, socijalnih i ekonomskih prilika u BiH.

Kako je jedan poznati pisac jednom kazao: “Nacionalizam je posljednje utočište ništarija”.

Očigledno je da pojedini rukovodioci u SDA, koji govore ovakvim jezikom mržnje, ovu misao nikada nisu čuli, a ako i jesu onda je definitivno nisu razumijeli”, stoji u saopćenju SDU.

tačno.net
Autor 9.5.2017. u 11:24