SDU: “Ukoliko dođe do prekida u snabdijevanju prirodnim gasom građana u Federaciji BiH, SDU BiH drži premijera Novalića i ministra Džindića lično odgovornim”

tačno.net
Autor 8.2.2018. u 10:43

SDU: “Ukoliko dođe do prekida u snabdijevanju prirodnim gasom građana u Federaciji BiH, SDU BiH drži premijera Novalića i ministra Džindića lično odgovornim”

“SDU BiH godinama upozorava na haotičnu situaciju u vezi sa snabdijevanjem građana sa prirodnim gasom. Ovo nije prvi put da se u medijima špekulira u vezi sa obustavom isporuke prirodnog gasa, no reakcija vlasti je uvijek zakašnjela i neadekvatna što je nedopustivo.

Ukoliko postoje dugovanja prema dobavljačima od strane BH gasa i Sarajevogasa, potrebno je ispitati kako su ista nastala i odgovorne smijeniti i sudski procesuirati za nemar. No, odgovornost prije svega leži na Vladi FBiH koja reaguje tek nakon što je situacija postala alarmantna. Ministar energetike i rudarstva Vlade F BiH Džindić tek je jučer najavio medijima da su održani hitni sastanci i da će se poduzeti mjere protiv uprave BH Gasa.

Podsjećamo da su aktuelne vlasti u novembru 2017. godine obavijestile građane o tome da će snabdijevanje prirodnim gasom u 2018. godini biti nesmetano. Nažalost, izgleda da je to još jedna neistina u nizu drugih sa kojima aktuelna vlast pokušava da obmanjuje javnost.

Svako poskupljenje komunalnih usluga, a posebno energenata predstavlja udar na životni standard građana koji je svakim danom sve niži i niži, stoga bi svaka odgovorna i kompetentna vlast u tom kontekstu formirala cijene komunalnih usluga u skladu sa mogućnostima i potrebama građana. U tom kontekstu kontinuitet socijalne neosjetljivosti nastavlja se i za mandata ove Novalićeve Vlade Federacije BiH koja nije u stanju da održi redovno snabdijevanje građana prirodnim gasom, jer kompanije koje vrše distribuciju gasa ka krajnjim korisnicima duguju jedna drugoj za transport gasa što otvara mnoga pitanja. Cijene komunalnih usluga, a posebno energenata odnosno prirodnog gasa u BiH se formiraju naknadno prateći samo kretanja na tržištu i naplaćuju retroaktivno protivno svim zakonima koji regulišu ovu oblast, gdje se distributeri i dobavljači kriju iza kojekakvih odluka Vlade F BiH. SDU BiH je 2008. godine tražio od nadležnog tužilaštva da ispita kompletnu situaciju vezano za distribuciju gasa ka krajnjim korisnicima i tužio Vladu F BiH u vezi s tim, no Tužilaštvo je odbacilo sve navode kao neosnovane.

Ukoliko dođe do prekida u snabdijevanju prirodnim gasom građana u Federaciji BiH, SDU BiH drži premijera Novalića i ministra Džindića lično odgovornim i traži da odmah podnesu ostavke na svoje funkcije. Od Federalnog Tužilaštva tražimo da ispita kreiranje cijene prirodnog gasa prema krajnjim korisnicima, da utvrdi ko je sve u lancu distribucije i da li postoje nezakonite radnje vezano za distribuciju i kreiranje cijene prirodnog gasa”, stoji u saopćenju SDU.

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.2.2018. u 10:43