Senad Pećanin: Nezapamćeno mučenje oboljelog pritvorenika Faruka Balijagića

tačno.net
Autor 5.12.2015. u 11:01

Senad Pećanin: Nezapamćeno mučenje oboljelog pritvorenika Faruka Balijagića

Tuzlanski advokat Faruk Balijagić, koji se kao osumnjičeni u istrazi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nalazi u pritvoru, izložen je nezapamćenom mučenju, nehumanom i ponižavajućem postupanju od strane Kantonalnog suda i tužilaštva u Sarajevu i to u trenucima dok Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevu čeka tešku i rizičnu operaciju srca koja je zakazana za ponedjeljak.

Naime, unatoč činjenici da ispred otvorenih vrata sobe u kojoj je smješten Balijagić danonoćno dežuraju dva policajca, on je prinuđen da se priprema za operaciju, prima terapiju i leži -neprekidno vezan lisicama za krevet!?

Ovakav nezakoniti tretman Faruka Balijagića od strane nadležnih državnih organa predstavlja veliku sramotu za Bosnu i Hercegovinu, jer ni jedan čovjek na svijetu ne zaslužuje takvo mučenje i ponižavanje. Tim prije što je Bosna i Hercegovina još 12. 07. 2002. godine ratificirala Evropsku konvenciju o sprječavanju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja. Nažalost, ovakav odnos predstavlja kontinuitet kršenja ljudskih prava Faruka Balijagića, koji se već skoro tri mjeseca nalazi u pritvoru a protiv kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još uvijek nije ni podiglo optužnicu, sumnjičeći ga za djelo koje nije ni pokušano. Istvoremeno, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu je duže od dva mjeseca odbijao dati suglasnost za ljekarski pregled Faruka Balijagića, čime je direktno doveo u opasnost njegov život, koji sada zavisi od ishoda predstojeće operacije srca.

Branitelji Faruka Balijagića će o ovom brutalnom kršenju temeljnih ljudskih prava i odvratnom aktu neljudskosti hitno izvijestiti sve relevantne međunarodne organizacije i institucije, uz hitan zahtjev Kantonalnom sudu u Sarajevu za momentalnim prestankom navedene zastrašujuće prakse.

Mr. sci. Senad Pećanin
advokat Faruka Balijagića

tačno.net
Autor 5.12.2015. u 11:01