Sidran u Kamernom

tačno.net
Autor 24.6.2016. u 15:35

Sidran u Kamernom

U Kamernom teatru 55, u subotu 25. juna 2016. godine u 12:00 sati, održat će se performans pod nazivom ”SIDRAN U KAMERNOM”.

Rijetke su prilike u kojima se možemo družiti i slobodno razgovarati sa živim piscima. Jedna takva, jedinstvena, prilika se ostvarila u okviru programa „Sidran u podne – UZROCI I POJAVE“, koji će se održavati u Galeriji Kamernog teatra 55, svake subote.

‘’U ljetnjim mjesecima najvažniji posjetioci kulturnih događa u Sarajevu jesu naši zemljaci iz bijela svijeta, oni što se iz svojih novih domovina u Švedskoj, Njemačkoj, Mičigenu, Aljasci, Vankuveru, Madridu, Sidneju, Brisbejnu…vraćaju nakratko u otadžbinu, da vide babovinu, omirišu zavičajni zrak, odgledaju izlazak i zalazak sunca malo iznad onoga mjesta gdje je bio krov njihove spaljene kuće. Oni, ti prognanici, novi Amerikanci, Australijanci, Skandinavci, Francuzi, Nijemci i Španjolci, u kojima još kuca bosansko srce i iz čijih očiju još kaplju bosanske suze – vole da dođu u Sarajevo baš na viđenje sa Sidranom. Đe bilo. U šetnji Ferhadijom, na kafi u Kući sevdaha, u Bošnjačkom institutu, pred slikama Mersada Berbera, Behaudina Selanovića, Ismeta Rizvića… Žele da se rukuju, da kažu selam, da zagrle, popričaju…

E zato postoje susreti u KT 55, Titova 54, subotom u 12, naslovljeni sa SIDRAN U PODNE, a podnaslovljeni dvjema naoko priglupim riječima: UZROCI I POJAVE. To je pisac htio da ukaže na našu uvriježenu naviku da razgovaramo/pričamo, katkad blebećemo o pojavama i ne pitajući se o njihovim uzrocima. Poziv na dijalog, malo poezije, od pisca gostima, od gostiju piscu, jedni drugima. Nema zabranjenih tema. Ako neko, eventualno, nešto neprimjereno lane – ne prima se. Narod uljudan i pametan. Tako je to, subotom u 12, u Kamernom, sa Sidranom” – A. SIDRAN

Četvrto druženje s Abdulahom Sidranom u mjesecu junu, a ujedno i zadnje u ovoj teatarskoj sezoni u Kamernom teatru 55, najavljeno je za subotu, 25. juna s početkom u 12:00 sati, u Galeriji Kamernog teatra 55 (sprat II).

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

Ulaz je slobodan.

tačno.net
Autor 24.6.2016. u 15:35