Simboličnom vožnjom tramvajem i performansom učenika Srednje muzičke škole

tačno.net
Autor 6.2.2015. u 14:40

Simboličnom vožnjom tramvajem i performansom učenika Srednje muzičke škole

Udruženje mladih “Denis Mrnjavac“ u saradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, danas je simboličnom vožnjom tramvajem, performansom učenika Srednje muzičke škole te pjesmom “Ako“ Rudyarda Kiplinga koju je recitovala Vedrana Seksan, obilježilo sedmu godišnjicu smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca. Rodbina, prijatelji/ce i poznanici/ce prisjetili su se Denisa vožnjom na relaciji Željeznička stanica-Skenderija-Tehnička škola, gdje su na mjestu pogibije na kraju i položili cvijeće.

Naglašavajući činjenicu da Denis i danas živi u srcima svih onih koji su ga poznavali, predsjednik Udruženja mladih “Denis Mrnjavac“, Vedran Ljevarević, istakao je da se nada da su gradske vlasti i građani izvukli pouke iz ove nesreća i da se nešto slično nikad više neće ponoviti. “Nakon Denisa desilo se još nekoliko slučajeva kao što je Amar Mistrić i zbog toga je veoma bitno raditi sa mladim ljudima i edukovati ih u svakom pogledu kako jednog dana ne bi postali delikventi. Mi upravo to i radimo kroz naše Udruženje mladih “Denis Mrnjavac“ jer se ne želimo baviti razlozima i posljedicama, nego ukazati na bitnost odgoja i usmjeravanja mladih ljudi“, rekao je Ljevarević te se još jednom zahvalio festivalu MESS, Javnom komunalnom preduzeću GRAS te Srednjoj muzičkoj školi koji su svojim angažmanom pomogli da se i ove godine svi prisjete Denisove smrti.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, naveo je da ovaj festival kao javna institucija osjeća obavezu da podržava ovakve akcije. “Mislimo da je važno na današnji dan sjećati se Denisa kako bi ubuduće bili svjesni da je nasilje fenomen savremenog svijeta koji donosi strah i zebnju sa kojom se moramo suočiti“, rekao je Mustafić.

Nakon položenog cvijeća i odavanja počasti, Denisova majka, rodbina i prijatelji/ce zaputili su se ka groblju u Lepenici gdje je pokojni Denis ukopan.

Podsjećamo, Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu koji je 05. februara 2008. godine na povratku iz škole u tramvaju garažnog broja 209, napadnut od strane tri maloljetna delikventa. Tom prilikom Denisu su nanesene teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije i preminuo.

 

tačno.net
Autor 6.2.2015. u 14:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija