Sindikalni čelnici daleko od radnika, Bajramovićeva plata 3500 KM, Mišićke 2500 KM

tačno.net
Autor 5.1.2014. u 10:20

Sindikalni čelnici daleko od radnika, Bajramovićeva plata 3500 KM, Mišićke 2500 KM

Zagarantirana mjesečna primanja prvog sindikaliste u Federaciji BiH Ismeta Bajramovića iznose oko 3.500 KM jer, prema propisima, plaća predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) iznosi tri prosječne plaće u FBiH.

Bajramović je za Avaz pojasnio da je tako odlučio Glavni odbor SSSBiH 2010. godine, kada je on preuzeo mandat predsjednika. Riječ je o osnovnim primanjima koja ne uključuju minuli rad i topli obrok.

– Moja osnovna plata iznosi 2.460 KM. Topli obrok je osam KM po danu i jedino što kao predsjednik još primam je 500 KM kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) BiH. Dakle, zaradim za mjesec oko 3.500 KM. Međutim, javnosti je malo poznato da mi plata kasni dva mjeseca, a topli obrok već četiri mjeseca – dodao je Bajramović.

On kaže da posao predsjednika Sindikata podrazumijeva puno radnih sati i puno stresa, te da mu je ova funkcija donijela i ozbiljne zdravstvene probleme.

Osim funkcije u Sindikatu BiH, Bajramović je i dopredsjedavajući Koordinacije sindikata u BiH. Trenutno je predsjedavajuća Koordinacije njegova kolegica Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS. Naglasio je kako ovaj dio posla oboje obavljaju volonterski, bez novčane naknade.

Ranka Mišić je otkrila da je visinu njene plaće utvrdilo Predsjedništvo Saveza sindikata RS koje čini 15 granskih sindikata.

– Ta plata iznosi 2.116,60 KM. Članica sam Ekonomsko-socijalnog savjeta RS po funkciji, za što mjesečno primim naknadu od 370 KM, ali taj se novac ne isplaćuje iz budžeta Sindikata – kazala je.

Mišić je pojasnila i da visina njene plaće ovisi o naplati sindikalne članarine, te da navedeni iznos dobije ako je naplata stopostotna, što nije slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci.

– Moje radno vrijeme je 50-časovno, najčešće su mi vikendi radni, a korišćenje godišnjeg odmora svelo se na samo sedam radnih dana – naglasila je predsjednica Sindikata u RS.

Neki granski čelnici mogu naplatiti i više od krovnih predsjednika 

Predsjednici nekih od najbrojnijih granskih sindikata i u bh. entitetima prema propisima mogu naplatiti na kraju mjeseca čak i više od predsjednika krovnih sindikata, jer visinu plaće pojedinačnim odlukama donose glavni odbori grupacija.

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, prema svemu sudeći, ima plaću višu nego predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović. Ukupna mjesečna primanja Kruščice iznose 3.535 KM.

– Moja je plata u rangu plate ministra pravde. Izračunajte 315 puta devet i dobit ćete iznos. Naravno, imam pravo na topli obrok i imam naknadu za članstvo u ESV-u od 500 KM – kazao nam je Kruščica.

Plaća Tomislava Vrhovca, čelnika Sindikata uprave RS, kako je kazao za naš list, iznosi 1.622 KM plus minuli rad.

– Za topli obrok još dobijem 185 KM mjesečno i to ako radim svaki dan – kazao je Vrhovac, koji je zamjenski član ESV-u u RS, te tako nema mjesečnu naknadu po ovom osnovu.

Dževad Hadžić, prvi čovjek Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, za naš list je izjavio da je posljednju plaću primio u iznosu od 1.650 KM, plus oko 200 KM toplog obroka. Drugih naknada nema, pojasnio je, osim naknade za troškove prijevoza kao i svaki drugi državni službenik.

– Mislim da se moja plata formira po principu da je u tom iznosu uračunata plata profesora i još 30 posto dodatka zbog sindikalnih obaveza – rekao je Hadžić.

Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, kazao je za „Avaz“ da nema šta kriti jer ništa ni ne naplati. Kako nije profesionalizirao svoj status u ovom sindikatu, nema nikakvih primanja na ovoj funkciji.

– Eventualno naplatim dnevnicu i putne troškove ukoliko imam potrebu kao predstavnik sindikata putovati van Sarajeva i to je sve – kazao je Sarić.

Milenko Granulić
, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, te njegov kolega Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, bili su nedostupni za naš list. Na brojeve telefona u kancelarijama ovih granskih sindikata danima se niko nije javljao.

Međutim, prema saznanjima Avaza, plaća nijednog predsjednika granskog sindikata u RS nije niža od dvije prosječne plaće u tom entitetu. To, otprilike, mjesečno iznosi 1.600 KM, ne računajući topli obrok i druge dodatke, putne troškove, dnevnice i korištenje službenog vozila.

(Avaz)

tačno.net
Autor 5.1.2014. u 10:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija