SINDIKAT OŠTRO OSUDIO USVAJANJE BUDŽETA KS: TRAŽIĆEMO SVOJA PRAVA

tačno.net
Autor/ica 21.12.2017. u 13:45

SINDIKAT OŠTRO OSUDIO USVAJANJE BUDŽETA KS: TRAŽIĆEMO SVOJA PRAVA

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo oštro osuđuje jučerašnje usvajanja budžeta Kantona Sarajevo kojim je samoinicijativno, bez dogovora Vlade i sindikata, određena osnovica za obračun plate za državne službenike i namještenike u iznosu od 290 KM.

Ovim je nastavljen nezakonit način postupanja Vlade KS prema radničkim pravima i pokazalo se da da ni ova Vlada nije spremna pokazati dobru namjeru prema radnicima iz državne službe.

Radi se o povećanju od 18,90 KM što je sramotno i zbog toga naš sindikat poručuje da će sigurno svoja prava štititi svim dozvoljenim sredstvima, putem suda i sindikalnih oblika borbe poput štrajka.

“U toku pregovora smo i pored svih ovogodišnjih prevara pokazali razumijevanje i kao jedini reprezentativni sindikat smo uspjeli ujediniti stavove i druga dva sindikata koji u svom članstvu imaju državne službenike i namještenike i pristati na osnovicu 300 KM. Ispod te osnovice se nije i ne može ići”, poručuju iz Sindikata.

Pojašnjavaju da ovakav postupak Vlade i Skupštine KS ne rješava nikakve probleme i da čak naprotiv stvara osnov za nova utuženja do kojih će sigurno doći.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo sazvaće hitnu sjednicu proširenog Upravnog odbora na kojoj će donijeti odluku o datumu pokretanja generalnog strajka.

Ponavljamo da u Kantonu Sarajevo postoji samo jedan reprezentativni sindikat državnih službenika i namještenika, a to je Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo.

“Jako sam razočaran ovakvom odlukom Vlade i Skupštine KS. Povećanje od 18 KM predstavlja uvredu za sve državne službenike i namještenike i nikako ne smije biti argument kojim će se premijer i Vlada KS hvaliti”, kazao je predsjednik Sindikata Elvis Zornić.

“Mi nismo budžetski korisnici i mi svojim radom jako puno doprinosimo punjenu tog budžeta, ali nam se cijelo vrijeme pripajaju neki drugi resori kao što je to sad urađeno sa obrazovanjem. Tako 2.500 državnih službenika i namještenika KS i ovaj put neće dobiti zasluženo povećanje”, rekao je Zornić.

Dodao je da će Sindikat već danas uputiti otvoreno pismo premijeru i Vladi KS u kojem će ih izvijestiti o budućim aktivnostima i mjerama zaštite koje će pokrenuti.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su juče, nakon pet sati rasprave, sa 21 glasom za i devet protiv, Budžet KS za 2018. godinu u iznosu od 769.080.000 KM.

tačno.net
Autor/ica 21.12.2017. u 13:45