Slavlje zločinaca u Srebrenici

tačno.net
Autor/ica 21.11.2013. u 13:40

Slavlje zločinaca u Srebrenici

Dok porodice žrtava pozivaju na hitnu reakciju Evropskog suda za ljudska prava na pogrešno tumačenje provedbe presude Maktouf i Damjanović, koje umjesto da se tretiraju individualno, sada se prenose na druge osuđene ratne zločince, u rodnom kraju pojednih osuđenih počinilaca genocida prije tri dana organizirano je masovno slavlje.

Tako je u Skelanima i na Dobraku, mjestu masovnog stradanja i pokolja u opštini Srebrenici, u organizaciji predsjedavajućeg Skupštine Opštine Srebrenica Radomira Pavlovića i uz korištenje opštinskih resursa i sredstava organiziran masovni doček jednom od osuđenih zločinaca za genocid iz Skelana. Stoga se koristimo ovom prilikom da od odbornika SDA, SDP-a i SBB u srebreničkoj skupštini zatražimo da hitno pokrenu proceduru za njihovu smjenu.

Budući da su SNSD-ovi i SDS-ovi delegati predložili, a ostali prihvatili Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koje su usvojene u Domu naroda, a sada čeka Predstavnički dom na usvajanje u hitnom postupku, nema sumnje da državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe.

Naime, cilj izmjena je učiniti mogućnost obnove postupka u korist osuđenog, ne samo dostupnom onima koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu, već i svim drugim osuđenicima za ratne zločince, te proširuje presude iz slučaja Maktouf i Damjanović na sve slučajeve. Predložene izmjene bi značile da će najmanje tri stotine ratnih zločinaca, osuđenih za najteže zamislive zločine biti pušteno iz zatvora. Imena državnih poslanika koji nisu pokrenuli proceduru vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju treba upamtiti: Halid Genjac (SDA), Nermina Kapetanović (SDA) i Mehmed Bradarić (SDP).

Oslobađaju se ratni zločinci, vraćaju se u svoje zajednice, odakle će se braniti sa slobode u ponovljenom postupku. Bez znaka pokajanja za genocid i etničko čišćenje, uz potpuno odobravanje onih koji su posljednjih noći slavili njihov povratak. Mediji u RS-u se obrušavaju na Sud Bosne i Hercegovine, a pred državnim institucijama su teške godine opterećene novim suđenjima.

tačno.net
Autor/ica 21.11.2013. u 13:40