SMRT DVIJE DJEVOJKE U SARAJEVU: Sanjin Sefić osuđivan zbog napada na službenika SIPA-e

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 09:43

SMRT DVIJE DJEVOJKE U SARAJEVU: Sanjin Sefić osuđivan zbog napada na službenika SIPA-e

Ni crveno svjetlo na semaforu u centru Sarajeva niti kišno vrijeme nisu spriječili izvjesnogSanjina Sefića da vozi 100 km na sat. Ubio je dvije dvadesetogodišnje studentice i pobjegao. Nije iznenađenje da je nakon toga iz policije navedeno da je riječ o osobi poznatoj zbog počinjenja više krivičnih djela. Primjera radi, prije šest godina, kao devetnaestogodišnjak bio je akter pucnjave u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu. Kako saznaje Žurnal, osuđen je 2014. godine, istina uvjetno, zbog napada na službenu osobu, odnosno pripadnika SIPA-e.

U danima koji slijede vodiće se medijske debate o posljedicama luđačkih vožnji tzv trkača ulicama Sarajeva i ne samo Sarajeva. Građani će u većoj ili manjoj mjeri izaći na protestna okupljanja tražeći da nadležni preventivno reaguju. Naravno, tu su i gotovo licemjerna saopštenja političkih stranaka, čiji su funkcioneri do jučer izazivali saobraćajne nesreće pa i potom bježali sa mjesta događaja i sve okončavali nekažnjeno. U svakom slučaju, kantonalna vlada je sazvala hitnu sjednicu ovim povodom.

Primjeri koji nisu ništa promjenili

Semir Rastoder osuđen je na 5 godina i šest mjeseci jer je 1. aprila 2014. godine vozeći brzinom od 103 km na sat u sarajevskom naselju Nedžarići usmrtio Havu Dovadžiju, a u toku je razmatranje žalbe tužilaštva na ovu presudu. Izrečena mu je zabrana upravljanja svim motornim vozilima u trajanju od tri godine. Stotine građana protestvovali su svojevremeno zato što je Rastoder pušten iz pritvora neposredno nakon nesreće.

Nermin Maslo je oktobra 2014. u naselju Dolac Malta vozilom usmrtio pješakinju Josipu Knežević i teško povrijedio još jednu maloljetnu djevojku. Vozio je u trenutku nesreće 93 km na sat. Samo za dvije godine imao je 15 registrovanih prekršaja, a četiri puta mu je oduzimana vozačka dozvola. Sud je prilikom izricanja kazne naveo kao olakšavajuću okolnost to što ranije nije osuđivan.

Dvadesetogodišnji Kerim Mudželet vozio je 100 km na sat kada je juna prošle godine u Titovoj ulici u Sarajevu usmrtio 26-ogodišnju Jelenu Opričić i teško povrijedio još jednu mušku osobu. Šest dana ranije skrivio je jednu manju saobraćajnu nesreću, a javno se hvalio vožnjom i do 190 km na sat. Za 19 mjeseci počinio je 17 saobraćajnih prekršaja. Presuda mu još nije izrečena, ali je za razliku od prethodnih sličnih slučajeva, Mudželet proveo više od devet mjeseci u pritvoru.

Zakon dobar, presude blage

Moguće je da će posljednji tragični događaj u Sarajevu utjecati na odredbe novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH koji je u trenutno u proceduri. Za sada je izvjesno da se predlagač više fokusirao na drastično povečanje novčanih kazni kako bi dodatno napunio budžet.

Recimo da nije ni to sporno, no javnost prije svega traži strožije procesuiranje onih koji svojom vožnjom ili prolaze nekažnjeno ili dobijaju niz prekršajnih kazni sve do trenutka kada svojom bezobzirnom vožnjom ne ubiju pješake ili druge vozače. Samo za prvih pola godine u Sarajevu je poginulo 5 pješaka i još toliko onih koji su bili u drugom vozilu.

Upravo je blaga kaznena politika kada su u pitanju vozači koji stalno predstavljaju opasnost na ulicama, jedan od glavnih razloga revolta građana. Zakon o krivičnom postupku FBiH predviđa za djela protiv sigurnosti javnog prometa kojima je prouzrokovana smrt jedne i više osoba zatvorsku kaznu od jedne do osam godina, a za bjekstvo sa mjesta nesreće, odnosno neukazivanje pomoći ozlijeđenoj osobi od tri mjeseca do tri godine zatvora.

No, u sudskoj praksi nema izricanja maksimalne kazne za ovakva krivična djela, a nema ni zbirne kazne ukoliko su u pitanju oba navedena krivična djela. Sve se svodi na traženje olakšavajućih okolnosti za trkače-ubice.

Problem je mnogo kompleksniji

Istine radi, nije kaznena politika blaga samo prema njima. Ništa bolja nije ni prema brojnim povratnicima u vršenju najtežih krivičnih djela. Žurnal izdvaja samo nekoliko karakterističnih primjera. Pogodite koliko je dole navedenih provelo u zatvoru i da li su još uvijek tamo?

I.T. za 12 godina skupio 14 krivičnih djela. Posjedovao drogu, pljačkao nedozvoljeno držao oružje i eksploziv, i na kraju je počinio ubistvo.

B.D. Za 6 godina 14 puta evidentiran. Nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opće opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja, iznuda.

A.K. za šest godina počinio je 6 krivičnih djela. Izazivao opću opasnost, nasilnički se ponašao, nanosio ljudima tjelesne povrede. Osuđivan i za iznudu.

T. Z. 19 krivičnih djela za 12 godina, Razbojništvo, teška krađa, izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu.

A.E. dosije sa 20 krivičnih djela. Teška krađa, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, nanošenje teške tjelesne povrede.

N. Dž. evidencije navode 7 krivičnih djela za 7 godina. Pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti.

S. D. za 10 godina 20 krivičnih djela. Teška krađa, nasilničko ponašanje, posjedovanje droge, nedozvoljeno držanje oružja.

A.M. za pet godina počinio je 25 krivičnih djela. Uglavnom se bavi krađama, krivotvorenjem, ali i ugrožavanjem sigurnosti.

E. M. višestruki povratnik. Prodavao drogu, pucao, izazivao opću opasnost, a procesuiran je i za ubistvo u pokušaju.

S.P. specijalista za teške krađe. Skupio 29 krivičnih djela. Dvaput je počinio i razbojništvo.

A.L. 11 krivičnih djela za 8 godina. Ubistvo u pokušaju, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja.

zurnal.info

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 09:43