Spomenik Majci Terezi u Sarajevu od oktobra

tačno.net
Autor 11.4.2014. u 09:15

Spomenik Majci Terezi u Sarajevu od oktobra

Spomenik u Sarajevu, koji je identičan onome u Prištini, bio bi 12. podignut toj misionarki i humanitarki u svijetu

Grad Sarajevo bi do oktobra trebalo dobiti spomenik blaženoj Majci Terezi i to ispred crkve Svetog Josipa u naselju Marijin Dvor.  Inicijativu za davanje saglasnosti za lokaciju na kojoj će kip biti postavljen, a koji će biti identičan onome u Prištini, Gradskom vijeću Grada Sarajeva uputio je ambasador Albanije u BiH Flamur Gashi zajedno sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak prof. dr. Franjom Topićem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podršku inicijativi pružila je i Vrhbosanska nadbiskupija, kao i sam Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski.

Kako je albanski ambasador ekskluzivno potvrdio za Anadolu Agency (AA), kip blažene Majke Tereze visine oko dva metra bit će njegov lični poklon Sarajevu i građanima Bosne i Hercegovine sa nekoliko njegovih prijatelja.

“Svaki čovjek hoće nešto da ostavi iza sebe kada ide van zemlje. Krajem maja navršava se četiri godine moga mandata i volio bih da imam nešto svoje u BiH. Spomenik Majci Terezi je nešto veliko i za mene, BiH, ali i za sve ljude dobre volje. Na milione je onih koji obožavaju rad Majke Tereze. Postavljanje spomenika baš u Sarajevu je najbolja poruka za cijeli region. Ona je rođena kao Albanka, ona je bila dio svih nas radeći dobro za cijeli svijet”, naglasio je ambasador Gashi.

– Zajednički rad u duhu suživota i tolerancije –

Majka Tereza za aktuelnog ambasadora Albanije u BiH ima posebnu važnost. Samo za AA otkrio je kako je u svojoj rodnoj Peći, na Kosovu, još 1990. godine radio kao predsjednik humanitarnog društva “Majka Tereza”.  Njegovi zamjenici, koji su bili uključeni u rad tog humanitarnog društva, bili su katolički svećenik don. Lorenc Nuici – Sopi i imam Ajni Ramadani.

“Sastanke smo obavljali i u crkvi i u džamiji i to je jasan pokazatelj kako smo radili u duhu suživota i tolerancije. Imao sam tu čast i lično se vidjeti sa Majkom Terezom 1993. godine u Albaniji prilikom njene posjete sa tadašnjim papom Ivanom Pavlom II. Sve ono što je radila i činila ostavilo je poseban dojam na mene i stoga sam kao svoju obavezu zacrtao  da se trebam odužiti. Spomenik u Sarajevu, kao mjestu multietničnosti i multikulturalnosti, je idealan za to”, zaključio je Gashi.

Spomenik blaženoj Majci Terezi u Sarajevu bio bi, inače, 12. podignut toj misionarki i humanitarki u svijetu. Slični spomenici podignuti su, između ostalog, u New Yorku i Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama, Tirani, Prištini, Skoplju, Tuziju (Crna Gora)…

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Miro Lazović potvrdio je za AA kako je upoznat da je inicijativa pokrenuta, te da je o tome dobio obavještenje.

„Dopis je došao na moje ime, a vjerovatno i na ostale članove Kolegija. Procedura podrazumijeva da se o inicijativi očituju nadležni odbori nakon čega se upućuje na Gradsko vijeće Sarajeva na odlučivanje“, naveo je Lazović.

– Albanka rođena u Osmanskom carstvu –

Blažena Majka Tereza rođena je u Skoplju, 26. augusta 1910. godine, koje je tada bilo u sastavu Osmanskog carstva, a umrla u Kalkuti, u Indiji,  5. septembra 1997. godine.

Bila je časna sestra albanskog porijekla. Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II proglasio je Majku Terezu blaženom 19. oktobra 2003. godine.

Od 1970. godine, međunarodno je prepoznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979, te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje “Bharat ratna” iz 1980. za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, nagrada “Albert Schweitzer”.

AA

tačno.net
Autor 11.4.2014. u 09:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija