Srebrenica: Majka Hasiba Salkić sutra će ukopati sinove Omera i Refika

tačno.net
Autor 10.7.2014. u 09:25

Srebrenica: Majka Hasiba Salkić sutra će ukopati sinove Omera i Refika

Foto: Anadolija

Sutra, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida u Srebrenici. Dosad je u ovom mezarju ukopano 6.066 žrtava genocida iz jula 1995. godine

Srebrenička majka Hasiba Salkić sutra, 11. jula, na 19. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopat će dva sina, Omera i Refika.

“Nakon 19 godina ću ukopati svoje sinove. Teško mi je”, ispričala je Hasiba.

Dok smo razgovarali, milovala je tabute sa posmrtnim ostacima ubijenih sinova. Omer je ubijen kad je imao 25, a Refik je imao 20 godina.

Hasiba se u razgovoru sa ekipom Anadolu Agency (AA) prisjetila posljednjeg dana koji je provela sa sinovima.

“Rastali smo se onaj dan kada su oni krenuli preko šume do slobodne teritorije, a ja u Potočare. Nikad ih više nisam vidjela”, priča Hasiba, i plače.

Kako kaže, sa sinovima se rastala u julu 1995. godine, pred kućom.

“Dala sam im hrane da stave u ruksak, a ja sam otišla sa majkom u Potočare. Pronašla sam ih u martu prošle godine. Nisam mogla prihvatiti da ih ukopam, a da im tijela nisu kompletna. Čekala sam… Pošto je sve manje nade, odlučila sam ih ukopati”, ispričala je Hasiba.

Na kolektivnim dženazama koje su prethodnih godina obavljene u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Hasiba Salkić je ukopala sedam djeverića i amidžića.

“Do sada sam ukopala 27 članova familije”, ispričala je Hasiba, najbrajajući njihova imena Beriz, Rifet, Amir…

Sutra, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida u Srebrenici. Dosad je u ovom mezarju ukopano 6.066 žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U genocidu koji su izvršili pripadnici tadašnje VRS pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, dok je protjerano na desetine hiljada ljudi.

Anadolija

tačno.net
Autor 10.7.2014. u 09:25