Šta su pokazale poplave: Imamo dobar narod i lošu vlast

Predrag Blagovčanin
Autor 20.5.2014. u 15:30

Šta su pokazale poplave: Imamo dobar narod i lošu vlast

Ovakve države i ovakvih lidera nigdje na svijetu nema

Piše: Predrag Blagovčanin

Savjet ministara BIH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom obavijestilo je građane Bosne i Hercegovine da je ovo tijelo do sad odobrilo 800 000 KM budžetskih rezervi za pomoć područjima ugroženim poplavama.

Prema riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara u budžetu BIH u ovoj godini za budžetske rezerve namijenjeno je ukupno 3,7 miliona KM.

Drugim riječima Vjekoslav Bevanda predsjedavajući Savjeta ministara obavijestio nas je da smo mi zajedno sa našom lijepom, milom i predragom Bosnom i Hercegovinom de facto dekintirani, tačnije da smo frontalni kokuzi.

Obzirom da je Vjekoslav Bevanda  po struci vrsni ekonomista bilo bi fino kad bi nas na nekoj od sljedećih press konferencija informisao i odgovorio na pitanje: gdje su naše Konvertibilne marke?

Ali kako Vjekoslav Bevanda kaže: „Ja radim i ne vučem novinare za rukave poput nekih i nisam opterećen vlastitom promocijom“, odgovor na ovo pitanje uskoro nećemo dobiti.

Da budemo maksimalno iskreni odgovor garant nećemo dobiti budući da se čelni čovjek Bosne i Hercegovine u periodu najveće prirodne katastrofe koja je pogodila našu zemlju nama građanima te iste zemlje preko sredstava informisanja obratio čitavih četiri puta.

Nego da se vratimo na kratku laičku analizu bosanskohercegovačkog budžeta.

Budžet BIH za ovu po svemu sudeći tragičnu 2014. godinu iznosi 1.797 milijardi KM ili ako su vam draže devize oko 900 miliona eura. Najvažnija stavka u budžetu BIH su prihodi za finansiranje institucija koji iznose 950 miliona KM ili 475 miliona eura. Ostatak sredstava ide za finansiranje vanjskog duga cirka 846,39 miliona KM, koji je nastao naravno kao posljedica finansiranja ovih institucija.

Svako imalo racionalan sa osnovnim znanjem matematičkih radnji ili sa ispravnim digitronom postaviće sebi pitanje: trebaju li nam uopšte institucije na nivou Bosne i Hercegovine i čime se to oni bave pa im za njihovo finansiranje treba čitavih 950 miliona konvertibilnih maraka?

Jednog toplog i lijepog dana kada kiša prestane, a snijeg se otopi Vjekoslav Bevanda predsjedavajući mudrog savjeta ministara BIH će izaći pred javnost ove zemlje i reći:

„Ja i mi radimo“.

I fakat rade. Što bi se reklo slomiše se od posla. Valjda će se i vremenske prilike stabilizirati kako bi im plaćeni jednomjesečni godišnji odmor prošao što ugodnije. Bez kiše i grmljavine.

Ukoliko u ovim rečenicama osjećate dozu sarkazma, eventualno ironije ili mislite da se samo malo šalimo na račun  savjeta ministara Bosne i Hercegovine gadno se varate.

Sa institucijama države čije budžetske rezerve iznose enormnih, kapitalnih, neizbrojivih, beskonačnih 3.7 miliona KM mjesta za šalu definitivno nema.

Ukoliko nam se rijeke izliju, planine pomjere,  šume zapale, Jadransko more dođe do Hadžića ili nas, ne dao dragi bog, neko napadne nema mjesta panici. Institucije države na čelu sa Vjekoslavom Bevandom su tu da nas zaštite, da se pobrinu za gladne, za bose, za promrzle.

Dovoljno je da vidite Vjekoslava Bevandu na televiziji, doduše ne tako često, da vas obuzme osjećaj sigurnosti. Isključivo zbog činjenice da naš predsjedavajući Savjeta ministara odgovorno radi svoj posao za koji je stvarno, al’ stvarno, mizerno plaćen.

Da se ipak malo uozbiljimo i pogledamo šta je to Vijeće ministara uradilo u ovom periodu. Krenut ćemo hronološki:

U periodu najveće prirodne katastrofe koja je pogodila našu državu Vijeće ministara održalo je tri vanredne sjednice na kojim su zatražili međunarodnu pomoć, potrošili „ogromne“ državne rezerve, oslobodili humanitarnu pomoć carinskih dažbina i poreza, otvorili dva računa KM-ovski i devizni za prikupljanje pomoći, trajno oduzetu robu podijelili entitetima i donijeli odluku da se zaposleni u državnim institucijama na jedan dan odreknu svojih dnevnica (prema riječima Vjekoslava Bevande ovim potezom bit će prikupljeno dva miliona KM-ova).

Kao što vidite nevjerovatno dug spisak aktivnosti koje je Vijeće ministara poduzelo u ovim vanrednim okolnostima potvrđuju tezu da i u trenucima prirodnih katastrofa i poplava biblijskih razmjera Bosna i Hercegovina sa ovakvim snažnim liderima poput Vjekoslava Bevande plovi ka sigurnoj budućnosti.

Međutim, voda će se na svu sreću povući, štete ćemo sanirati prvenstveno zahvaljujući državnim rezervama i sitnoj međunarodnoj pomoći. Jedino pitanje na koje u ovom trenutku nemamo odgovor je – šta ćemo sa ogromnim brojem imigranata iz Zapadne Evrope i Skandinavskih zemlja.

Naime, nakon priloga na BBC-u u kojem su prikazani snimci hiljada i hiljada čamaca sa posadama naše izvrsno opremljene Civilne zaštite koji spašavaju starice iz potopljenih kuća i naših moderniziranih oružanih snaga koji zahvaljujući najnovijim vojnim tehnologijama bez ikakvih problema vladaju vodenim bujicama te prizora Vjekoslava Bevande koji ne samo da iz svog ureda koordinira akcije spašavanja već i sam u gumenim čizmama u vodi do pasa postavlja vreće sa pijeskom građani ovih nerazvijenih država shvatili su nešto što mi već odavno znamo:

Ovakve države i ovakvih lidera nigdje na svijetu nema.

Predrag Blagovčanin
Autor 20.5.2014. u 15:30