Stiglmayer: BiH neće biti izbačena iz Vijeća Evrope, ali fondovi iz EU će biti smanjeni

tačno.net
Autor/ica 7.12.2013. u 12:23

Stiglmayer: BiH neće biti izbačena iz Vijeća Evrope, ali fondovi iz EU će biti smanjeni

Osvrćući se, također, na komentare kako je politika EU u BiH neuspješna, te da će uslijediti jači angažman Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Alexandra Stiglmayer je kazala da je riječ o ”krivim najavama kako Amerika mijenja politiku prema BiH”

Generalna sekretarka Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Alexandra Stiglmayer izjavila je za Anadolu Agency (AA) kako ne vjeruje da će doći do bilo kakvih sankcija prema Bosni i Hercegovini poput suspenzije članstva u Vijeću Evrope (VE), ali je potvrdila da postoji mogućnost da budu dodatno smanjeni fondovi za BiH.

Tokom razmatranja Izvještaj o napretku BiH u 2013. godini, podsjetimo, izvjestiteljica, njemačka zastupnica Doris Pack je ove sedmice negativno ocijenila stanje u BiH, te predložila sankcije među kojima i suspenziju te zemlje iz članstva u ovom tijelu.

”Ne vjerujem da će doći do ikakvih sankcija kao, na primjer, suspenzije članstva BiH u Vijeću Evrope. Znam da se o tome govorilo, ali to bi bio apsurd da neke države koje su gotovo diktature budu u Vijeću Evrope, a da BiH bude suspendirana, iako tamo realno nema mnogo kršenja ljudskih prava već se samo ne sprovodi jedna pravna odluka. Naravno, Komisija će da smanji fondove. Opet ne toliko radi nesprovedbe odluke u slučaju ”Sejdić- Finci”, nego čisto jer fali dogovor među strankama i entitetima u BiH kako da se koriste fondovi. Jedni ne žele da se radi na razini države, a drugi samo žele državu. Nema dakle dogovora i novci propadaju”, rekla je  Stiglmayer novinaru AA.

Osvrćući se, također, na komentare kako je politika EU u BiH neuspješna, te da će uslijediti jači angažman Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Alexandra Stiglmayer je kazala da je riječ o ”krivim najavama kako Amerika mijenja politiku prema BiH”. Napominje da je bilo krivih tumačenja riječi pojedinih američkih zvaničnika.

”Ne vidim da će Amerika promijeniti politiku prema BiH. Oni podržavaju uglavnom politiku EU”, rekla je Stiglmayer.

tačno.net
Autor/ica 7.12.2013. u 12:23