“Što Te Nema?” živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana na dan godišnjice genocida u Srebrenici

tačno.net
Autor 13.7.2014. u 14:35

Izdvajamo

  • “Što Te Nema?” se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta. Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći. “Što Te Nema?” se zajednički postavlja i sklanja na gradskim ulicama i trgovima jednom godišnje. Prolaznici i posjetioci učestvuju u kreiranju ovog spomenika postavljajući fildžane na zemlju i sipajući u njih bosansku kafu tradicionalno pripremljenu na licu mjesta. Postavljanje i postojanje živog spomenika “Što Te Nema?” zavisi od aktivnog učešća i incijative javnosti. Zajednički rad prisutnih, njihov doprinos i sudjelovanje omogućavaju ponovno stvaranje, interpretaciju i obilježavanje ličnog i kolektivnog sjećanja na genocid u Srebrenici.

Povezani članci

“Što Te Nema?” živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana na dan godišnjice genocida u Srebrenici

Foto: Sem Kazazic

“Što Te Nema?” se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta

Organizator je bila umjetnica Aida Šehović.

“Što Te Nema?” javni spomenik je stvoren kao odgovor na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata: planirano je i po planu ubijeno više od 8,000 muškaraca i djece muslimana u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i okolnim mjestima u Bosni i Hercegovini u mjesecu julu 1995. godine.

fildzani2

 Toronto je jedan od najraznovrsnijih gradova u Sjevernoj Americi, tako su prilazili ljudi različitog porijekla. Prvo bi postavili pitanje o čemu se to radi, a onda bi i sami uzimali učešća. 

“Što Te Nema?” se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta. Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći. “Što Te Nema?” se zajednički postavlja i sklanja na gradskim ulicama i trgovima jednom godišnje. Prolaznici i posjetioci učestvuju u kreiranju ovog spomenika postavljajući fildžane na zemlju i sipajući u njih bosansku kafu tradicionalno pripremljenu na licu mjesta. Postavljanje i postojanje živog spomenika “Što Te Nema?” zavisi od aktivnog učešća i incijative javnosti. Zajednički rad prisutnih, njihov doprinos i sudjelovanje omogućavaju ponovno stvaranje, interpretaciju i obilježavanje ličnog i kolektivnog sjećanja na genocid u Srebrenici.

Do sada je “Što Te Nema?” spomenik bio postavljen svakog 11. jula u sljedećim gradovima:

– Washington Sq. Park, Njujork, SAD
– Taksim, Istanbul, Turska
– Church Street, Burlington, SAD
– Norrmalmstorg, Štokholm, Švedska
– Het Plein, Hag, Holandija
– Trg žrtava genocida Srebrenice, Tuzla, Bosna i Hercegovina
– Sjedšte Ujedinjenih naroda, Njujork, SAD
– Baščaršija, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

 

tačno.net
Autor 13.7.2014. u 14:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija