STOP kladioničarskoj mafiji i njihovim političkim zaštitnicima

tačno.net
Autor 24.6.2016. u 15:23

STOP kladioničarskoj mafiji i njihovim političkim zaštitnicima

Dok se državne institucije bore da izvrše isplatu penzija na vrijeme, dok se u javnim kuhinjama povećava broj korisnika, dok se sve više građana nalazi ispod donje granice siromaštva, odnosno živi sa primanjima manjim od 416 KM mjesečno, kladionice ne plaćaju porez i milioni zaobilaze budžete zahvaljaujući neodgovornoj politici HDZ-a BiH.

Mi ne znamo čije interese zastupa HDZ BiH, ali je indikativno da ova politička opcija štiti vlasnike kladionica i to tako što u paralamentu namjerno blokira uspostavu transparentnosti i zakonske kontrole nad njihovim radom. Da je to tako najbolje govori u prilog i činjenica da Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ) umjesto ugroženih radnika koji štrajkuju glađu da bi ostvarili svoja prava, u posjetu u svom uredu prima vlasnike kladionica kako bi saslušao njihove zahtjeve i zaštitio njihove interese.

Ako je HDZ BiH stranka koja slično kao i njihova sestrinska stranka u Republici Hrvatskoj baštini i njeguje liderokratiju u kojoj je korupcija i sukob interesa normalna pojava, onda je jasno zašto ova politička opcija ne želi da zakonski reguliše rad kladionica.

SDU BiH je već preko svojih vijećnika u općinskim vijećima pokrenuo inicijativu da se na području tih općina do daljnjeg zabrani rad svim kladionicama, dok god se njihov rad zakonski ne legalizuje i ne uspostavi naplata poreza.

SDU BiH i ovim putem traži od svih načelnika općina u BiH da svim kladionicama koji ne ispunjavaju zakonske obaveze prema državi odmah promijene djelatnost – namijenu.

SDU BiH također traži od Poreske Uprave Federacije BiH da odmah pristupi zatvaranju svih kladionica na prostoru FBiH koji ne izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze.

SDU BiH poziva agencije za zaštitu zakonitosti, prije svega nadležna tužilaštva i SIPA-u da pokrenu proces razbijanja i onemogućavanja ovakvog načina pljačke države, te da ispitaju povezanost pojedinih političkih stranaka i njihovih predstavnika sa kladioničarskom mafijom.

 

tačno.net
Autor 24.6.2016. u 15:23