Studenti Medicinskog fakulteta UNSA izašli na ulice: Ko će sutra da nas liječi?

tačno.net
Autor 4.11.2020. u 12:47

Studenti Medicinskog fakulteta UNSA izašli na ulice: Ko će sutra da nas liječi?

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izašli su na sarajevske ulice. Mirnom protestnom šetnju traže svoja prava. Protestne šetnje u narednim danima organizovat će i studenti iz ostale medicinske grupacije fakulteta.

Studenti šetaju u bijelim mantilima s porukama “Ko će sutra da nas liječi?”, “Borba za studentska prava”, “Tražimo ponovnu uspostavu nastave”, “Trebamo li podršku tražiti u drugim zemljama?” itd.

Protestnu šetnju započeli su ispred zgrade Medicinskog fakulteta, potom su se uputili ka zgradi Vlade Kantona Sarajevo, a proteste završavaju ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Kako su naveli, njihovi problemi su neodržavanje praktične nastave na KCUS-u za sve studente medicinske grupacije, neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta, te traže finansiranje školarina najboljih studenata od Vlade KS i smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021 godinu.

Protestnu šetnju organizovali su uz poštivanje epidemioloških mjera i bez zaustavljanja saobraćaja. U četvrtak proteste organizuju studenti Fakulteta zdravstvenih studija, a u petak će protestovati studenti Farmaceutskog fakulteta.

N1

tačno.net
Autor 4.11.2020. u 12:47