Studenti ogorčeni novom odlukom: Za godinu studija na nekim fakultetima će plaćati i 7.000 KM

Stefa
Autor 3.7.2014. u 15:31

Studenti ogorčeni novom odlukom: Za godinu studija na nekim fakultetima će plaćati i 7.000 KM

Senat Univerziteta Sarajevo je 25. juna izglasao i Upravnom odboru na usvajanje poslao prijedlog povećanja školarina i skoro svih ostalih troškova na Univerzitetu. Tako bi, ukoliko prijedlog bude usvojen, redovni studenti Bachelor i Master ciklusa plaćali i do dva puta više cijene za upisninu, odnosno prijavu magistarskog rada.

Piše: E.S.H

 

Na posebnom udaru su samofinansirajući i vanredni studenti, koji će, zavisno od fakulteta, za upis plaćati i do 6.000 KM (grupacija umjetnosti) ili čak 7.000 KM (grupacija medicinskih nauka). Navodni razlog ove odluke je “povećanje standarda studiranja”.

Ukoliko ova odluka dobije saglasnost Upravnog odbora Univerziteta, koji zasjeda sutra, 3. jula, prijedlog o povećanju cijena studiranja ide na izglasavanje Vladi Kantona Sarajevo.

Sarajevski studenti su svim medijima uputili otvoreno pismo u kojem osuđuju ovu odluku.

“Da ne bude zabune, ‘povećanje standarda’ za studente Univerziteta u Sarajevu godinama predstavlja misaonu frazu koju od svojih profesora ili bh. političara najčešće slušaju pred izbore ili u kriznim periodima. Ono što se u posljednjih nekoliko godina na Univerzitetu povećavalo su i bile samo školarine, čemu se kraj očito ne nazire. To što se Bolonja na pojedinim fakultetima skoro i ne provodi, što ISSS ‘štrajkuje’ češće od GRAS-a, što studenti mnogih fakulteta rade u prljavim i hladnim prostorijama ili što budući farmaceuti na svom fakultetu nemaju destilovanu vodu za izvođenje hemijskih reakcija valjda ne predstavlja neki problem. Ovo su minimumi čije se ispunjenje samo po sebi podrazumijeva. Time ne tražimo mnogo, te zbog toga bi bilo besmisleno pristati na bilo kakvo poskupljenje cijena studija”, navodi se u pismu studenta Samira Beharića.

Dakle, po novom cjenovniku, cijena školarine za samofinansirajuće studente Medicinske grupacije iznosti 7.000 KM, što je skoro 2,5 puta skuplje od studija medicine u Beču, za koji bh. državljani plaćaju 720 eura po semestru.

Za četvrtak, 4. jula najavljena je polusatna blokada Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čiji se studenti i na taj način jasno i glasno protive bilo kakvom povećanju cijena školarina. Njima će se, simbolično, u 11:55 sati pridružiti i studenti nekoliko drugih fakulteta.

Bojkot upisa i blokada Univerziteta ne predstavljaju nemogući scenario ukoliko Upravni odbor Univerziteta, a nakon toga i Vlada Kantona Sarajevo prihvate novi prijedlog cjenovnika. Ovim se direktno udara na već mizeran budžet bh. studenata, koji će time biti stjerani u ćošak i primorani da djeluju mnogo odličnije (i agresivnije) nego što je do sada bio slučaj.

klix.ba

Stefa
Autor 3.7.2014. u 15:31