Sud BiH: Adamoviću i Lukiću ukupno 36 godina zatvora

tačno.net
Autor 20.12.2013. u 14:08

Sud BiH: Adamoviću i Lukiću ukupno 36 godina zatvora

Državni sud je Marka Adamovića na osudio na ukupno 22, a Boška Lukića na 14 godina zatvora. U ranijem postupku bili su oslobođeni

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas dvojicu bosanskih Srba na ukupno 36 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti na području Ključa, u sjeverozapadnoj BiH, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Prvostepenom presudom optuženi Marko Adamović i Boško Lukić bili su oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Njima će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru između 2008. i 2011. godine.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 23. novembra 2012. godine rješenje kojim se uvažava žalba Tužilaštva BiH, te je prvostepena presuda Suda od 30. maja 2011. godine ukinuta. Određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Optuženi su oslobođeni optužbi iz razloga što nije dokazano da su počinili djela za koja se optužuju.

Optuženi Marko Adamović i Boško Lukić se terete da su od aprila do decembra 1992. godine, zajedno s drugim visokopozicioniranim vojnim i političkim dužnosnicima, te članovima Kriznog štaba općine Ključ učestvovali u pripremi, organiziranju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Ključ.

Optužnica navodi da je optuženi Boško Lukić postupao kao komandant Štaba Terirotrijalne odrbane (TO) općine Ključ i kao član Kriznog štaba općine Ključ, dok je Marko Adamović djelovao u svojstvu člana Kriznog štaba općine Ključ, komandanta Komande odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO.

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH zbog ”bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, dok su branioci optuženih dostavili odgovore na žalbu Tužilaštva s prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana, te kao zakonita potvrdi presuda pretresnog vijeća Suda BiH.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu dana, 11. oktobra 2012. godine na kojoj je Tužilaštvo ukratko izložilo žalbu, te su optuženi i njihovi branioci, također, izložili odgovore na istu, nakon čega je Apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i razloga, te donijelo drugostepenu odluku.

tačno.net
Autor 20.12.2013. u 14:08