Sud BiH: Braća Goran i Zoran Damjanović osuđeni na ukupno 12,5 godina zatvora

tačno.net
Autor 13.12.2013. u 13:43

Sud BiH: Braća Goran i Zoran Damjanović osuđeni na ukupno 12,5 godina zatvora

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 4. oktobra 2013. godine donijelo rješenje kojim se dozvoljava ponavljanje krivičnog postupka u korist osuđenih Gorana i Zorana Damjanovića, te je određen novi glavni pretres

Odjel I Suda Bosne i Hercegovine za ratne zločine osudio je danas braću Gorana i Zorana Damjanovića na ukupno 12 godina i šest mjeseci zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Zoran Damjanović je dobio šest godina zatvora, a Goran Damjanović šest godina i šest mjeseci zatvora. Prema riječima sutkinje Enide Hadžiomerović, Sudsko vijeće je Goranu Damjanoviću dalo višu kaznu “jer je njegovo postupanje bilo brutalnije i okrutnije”. Preostali dijelovi prvobitnih presuda od 18.06.2007. i 19.11.2007. ostaju na snazi, rečeno je kod izricanja presude.

Goranu Damjanoviću će se u izrečenu presudu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 26.04.2006. do 18.01.2007. i izdržana kazna od 24.01.2008. do 12.10.2013., a Zoranu Damjanoviću će se u izrečenu presudu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 26.04.2006. do 22.06.2006. kao i izdržana kazna od 30.01.2008. do 12.10.2013.

Protiv presude moguća je žalba Vijeću Apelacionog odjela Suda BiH u roku od 15 dana.

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 4. oktobra 2013. godine donijelo rješenje kojim se dozvoljava ponavljanje krivičnog postupka u korist osuđenih Gorana i Zorana Damjanovića, te je određen novi glavni pretres.

Prvostepenom presudom ovog suda, odnosno drugostepenom presudom 2007. godine, Goran Damjanović je proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.  Istom presudom Zoran Damjanović osuđen za isto krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina i šest mjeseci.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava od 18. jula utvrđeno je kršenje odredbe člana 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda prema osuđenom Goranu Damjanoviću.

Utvđeno je da se u postupku protiv optuženog umjesto kaznenih odredaba Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, trebale primijeniti odredbe Krivičnog zakona SFRJ iz 1976. godine,

Implementirajući ovu presudu, podsjetimo, Ustavni sud BiH je ukinuo više presuda. Nakon toga Apelaciono vijeće Suda BiH naložio je krajem novembra ove godine puštanje na slobodu više osuđenika, uglavnom bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), što je izazvalo žestoke reakcije javnosti i međunarodne zajednice, jer su među oslobođenima i odgovorni za genocid u Srebrenici.

Riječ je o Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću, Milenku Trifunoviću i Petru Mitroviću koji su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora za ratne zločine. Oslobođeni su i Nikola Andrun, Milorad Savić, Mirko (Špire) Pekez i Mirko (Mile) Pekez koji su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Također, Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 29. novembra donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne i prema osuđenom Zrinku Pinčiću koji je presudom Suda BiH proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Sud BiH će u naredna tri mjeseca morati donijeti nove odluke u sličnim slučajevima.

tačno.net
Autor 13.12.2013. u 13:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija