Sud BiH: Počelo suđenje Aleksandru Cvetkoviću

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 09:41

Sud BiH: Počelo suđenje Aleksandru Cvetkoviću

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodilo je istragu protiv Cvetkovića pod sumnjom da je 16. jula 1995. godine “lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog stroja, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, učestvovao u ubistvu više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu”

Na Sudu Bosne i Hercegovine jutros je počelo suđenje bivšem pripadniku 10. diverzantskog odreda Aleksandru Cvetkoviću, osumnjičenom za genocid u Srebrenici, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodilo je istragu protiv Cvetkovića pod sumnjom da je 16. jula 1995. godine “lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog stroja, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, učestvovao u ubistvu više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu”.

Tokom istrage, tužilac i Tužilaštvo BiH saznali su da je Cvetković prije nekoliko godina napustio BiH, te su ga, u saradnji sa Interpolom i lokalnim vlastima, 2010. godine locirali u Izraelu.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je tada proces njegovog izručenja BiH, koji je trajao skoro tri godine, jer se Cvetković žalio pravosudnim institucijama Izraela. Nakon što su sve njegove žalbe odbijene, potvrđena je odluka Vrhovnog suda i ministra pravde Izraela da treba biti izručen BiH.

Aleksandar Cvetković preselio se u Izrael 2006. godine, a oženivši Jevrejku, sa kojom ima djecu, dobio je izraelsko državljanstvo.

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 09:41