Suzama i molitvama iz Visokog ispraćeni tabuti 127 žrtava

tačno.net
Autor 9.7.2016. u 12:13

Suzama i molitvama iz Visokog ispraćeni tabuti 127 žrtava

Najviše žrtava koje su u proteklom periodu identifikovane je sa područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Među 127 identifikovanih žrtava nalazi se 12 maloljetnika, a najstarija žrtva je imala 77 godina. Četrnaestogodišnji Avdija Memić najmlađa je žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom.

Sa lica Adile i njene kćerke Enise Suljić danas u Visokom nisu prestajale padati suze. Nakon 21 godinu sahranit će supruga i oca.

“Nakon 21 godinu samo jednu kost njegovu ćemo sahraniti. Ni ona nije čitava već samo dio glave. Hvala Allahu koji je dao da nađemo i tu jednu kost koju ćemo sahraniti da znamo gdje je njegov mezar”, kazala je Suljić prije nego su jecaji prekinuli njene riječi da 19 godina nisu znali ništa.

Načelnica Visokog Amra Babić danas je u svome obraćanju na Gradskom groblju kazala da se ne smije odustati od traženja istine.

“Ovi tabuti ispred nas, šehidski nišani širom BiH i Potočari su naša istina. Ne smijemo odustati od traženja istine i pravde. Svi mi koji smo pakao rata proživjeli u BiH, oplakali svoje mrtve i progutali dio bola, imamo pravo reći ovo je naša zemlja, narod i dug da istinu govorimo i pravedno postupamo”, izjavila je Babić.

Kamion će nakon Visokog proći kroz Ilijaš, Vogošću, te će stati ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu nakon čega će nastaviti svoj put do Fabrike akumulatora u Potočarima. Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida.

Kamion sa tabutima, prekriven zastavom Bosne i Hercegovine danas je iz kruga Gradskih grobalja Visoko ispraćen suzama i jecajima.

Klix.ba

[Photo: Anadolija]

tačno.net
Autor 9.7.2016. u 12:13