Svečano otvorena Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja

tačno.net
Autor 6.11.2017. u 14:38

Svečano otvorena Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja

Regionalnom saradnjom do ostvarivanja zajedničkih ekonomskih interesa

Danas je u hotelu Holiday u Sarajevu u prisustvu brojnih zvanica, ambasadora, investitora, predstavnika privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, univerziteta, investicijskih fondova, međunarodnih organizacija, kompanija kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija, svečano otvorena Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine koji je srdačno pozdravio sve goste, te im zaželio dobrodošlicu na Konferenciju. Istakao je kako ova Međunarodna konferencija predstavlja primjer pozitivne prakse i djelovanja u smjeru ekonomskog razvoja regije, saradnje i povezivanja vladinih, poslovnih, obrazovnih i nevladinih organizacija u ostvarivanju zajedničkih  ekonomskih interesa.

– Ekonomska saradnja i regionalno povezivanje su prioriteti naših država u cilju stvaranja konkurentnog tržišta i zajedničkog učešća u realizaciji mnogih ekonomskih aktivnosti u infrastrukturnim oblastima, u oblastima tržišta energije, kapitala, radne snage, kao i  poljoprivrede i turizma. Jedan od značajnijih zajedničkih interesa je i privlačenje stranih investicija, a da bi se to postiglo, potrebno je stvoriti  poslovni ambijent i pogodne tržišne uslove  na regionalnom nivou, koji će biti prepoznati od strane privrednog sektora i investitora. BiH je zemlja sa velikim potencijalom za daljnji održivi ekonomski rast i razvoj. Posjeduje značajne prirodne resurse i radne snage, odnosno ima sve preduslove, neophodne za razvoj dinamične ekonomije. Atraktivni sektori za investiranje u BiH, su infrastruktura, proizvodnja električne energije (hidro i termo postrojenja), poljoprivreda, te zatim građevinarstvo, tekstilna i drvna industrija, prerada metala, te proizvodnja hrane i turizam. Sve ove oblasti daju jasnu perspektivu mogućnost ulaganja, a kao jedan od primjera isplativosti ulaganja u BiH predstavlja bankarski sektor, koji je uspješno privatiziran i u koji se dalje investira. Mogućnosti za investiranje su velike, a mnogima još nepoznate, zato ih je neophodno prezentirati upravo u prilikama kao što je današnja Konferencija – poručio je između ostalog ministar Osmanović.

Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, mišljenja je kako je upravo ova Konferencija značajan događaj za promociju i realizaciju regionalnih projekata, kao i razmjene informacija analiza za sve ekonomske oblasti u regiji.

– Regionalni Forum za tržište, investicije i statistiku je je inovativna i značajna platforma saradnje, predstavnika vladinog i nevladinog sektora zemalja regiona, međunarodnih institucija i organizacija, predstavnike privatnog sektora i akademske zajednice. Jačanje regionalne saradnje i ubrzani razvoj zemalja regije, uvezivanje tržišta zemalja regije i značaj privlačenja stranih investicija u region predstavljaju teme od izuzetnog značaja za jačanje ekonomije BiH ali i susjednim zemljama – dodao je Genjac.

Međunarodna konferencija afirmira mogućnosti regionalnog investiranja, promovira značaj statistike, informacionih tehnologija i razvoja u oblastima industrije, tržišta kapitala, rada, poljoprivrede, energije i turizma. Jedna je od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava saradnju vladinih institucija, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora, akademske zajednice i nevladinih organizacija sa namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja, razvoja tržišta i konkurentnosti kao i zajedničkog planiranja i realizacije regionalnih projekata.

Konferencija je organizovana u četiri panela: panel tržište, panel investicije, panel statistika i panel istraživanje i razvoj. Panele moderiraju i koordiniraju predstavnici organizacija iz BiH, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i drugi.

Prisutnima se obratio i Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja „Horizont 2024“ koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Savez kao inicijator ovog projekta uspio na jednom mjestu okupiti stručnjake iz različitih oblasti kao što su investicije, statistika, razvoj industrije, regionalna trgovinska razmjena, promet kapitala, tržište rada, roba i usluga i drugi ekonomsko-socijalni pokazatelji.

– Ova konferencija značajno doprinosi viziji Saveza, a to je kreiranje platforme putem koje će relevantne institucije, Evropska unija, države regije i investitori razgovarati sa vlastima, građanima, poslovnim subjektima i nevladinim organizacijama u korist i za dobrobit svih građana, poslovnih subjekata i investitora.  Svakako, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez partnera Konferencije među kojima su vladine institucije, međunarodne organizacije, privredni subjekti, investicijski fondovi, instituti i univerziteti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Austrije, Njemačke kao i drugih država Evropske Unije – dodao je Tafro.

Prema rasporedu Međunarodne konferencije, danas će biti održani paneli tržište i statistika, kao i prezentacija odabranih projekata i istraživačkih radova iz ekonomsko-socijalnih oblasti.

Za sutra su planirani panel investicije, panel istraživanje i razvoj kao i druga serija prezentacija odabranih projekata i istraživačkih radova.

Trećeg dana planirana je radionica: Kreiranje projekata za konkurse EU fondova sa fokusom na COSME program čiji su predavači prof. dr. Eldin Mehić i doc. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić, profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ovom radionicom će biti i zatvorena Konferencija.

tačno.net
Autor 6.11.2017. u 14:38