Švedski list objavio imena: Genocid u Srebrenici negiraju TV-voditelj, košarkaški trener…

tačno.net
Autor 25.4.2014. u 10:15

Švedski list objavio imena: Genocid u Srebrenici negiraju TV-voditelj, košarkaški trener…

Prije iznošena imena negatora genocida, ovaj list je postavio fotografiju sa jednih od ukopa žrtava genocida u Srebrenici ispo koje piše “Bosanka među 613 kovčega u Potočarima u gradu Srebrenica. Žrtve su ubijene u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine”

Poznati švedski list “Expressen” je objavio tekst u kojoj su iznesena imena poznatih osoba u toj zemlji koje negiraju genocid u Srebrenici.

Prije iznošenja imena negatora genocida, ovaj list je postavio fotografiju sa jednog od ukopa žrtava genocida u Srebrenici ispod koje piše “Bosanka među 613 kovčega u Potočarima. Žrtve su ubijene u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine”.

Među osobama koje se nalaze na listi negatora genocida je i poznati voditelj Švedske državne televizije (SVT) Jovan Radomir, povezan sa grupom “Istina za sve”, koja ga je nazvala njihovim velikim ambasadorom.

Ovaj poznati voditelj koji negira genocid u Srebrenici ranije se upuštao u polemiku sa švedskim političarem bosanskih korijena Jasenkom Selimovićem.

Radomir je za Selimovića rekao da uopće nije ekspert po pitanju Srebrenice i da je “njegova vjerodostojnost ravna nuli”.

Naime, nakon što je Selimović stao u odbranu istine o genocidu u Srebrenici, Radomir je napisao kako je Srebrenica laž zbog čega su ga negatori genocida nazvali svojim “velikim ambasadorom”.

Podsjetimo, srpska dijaspora u Švedskoj pokrenula je grupu ”Istina za sve” na Facebooku na kojoj objavljuje vijesti koje negiraju genocid u Srebrenici. Grupa je pokrenuta 2011. godine nakon prikazivanja kontroverznog dokumentarnog filma “Srebrenica: Izdani grad”.

Švedski list navodi da je sljedeći negator najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata Drago Drangel, predsjednik pomenute organizacije, koji je genocid u Srebrenici nazvao “mitom”.

Slijedi Goran Popov, predsjednik košarkaškog kluba “White Eagles”, a na njegovom statusu na društvenoj mreži Facebook piše da su u Potočarima sahranjene bošnjačke žrtve iz čitave BiH.

“Kako porodice mnogih žrtava zahtijevaju sada da se ostaci njihovih najmilijih iskopaju iz Potočara i prenesu u rodna mjesta? Vlada u Sarajevu je režiser srebreničkog mita”, napisao je na svom profilu.

Među imenima se nalazi i Krister Kronlid, koji je bio član grupe “Istina za sve” i podržao je da se u Švedskoj emituje kontroverzni dokumentarni film “Srebrenica: Izdani grad”.

AA

tačno.net
Autor 25.4.2014. u 10:15