“SVIJET U KARIKATURI”, REŠADA SULTANOVIĆA

Sultanović Rešad
Autor 14.2.2017. u 09:48

“SVIJET U KARIKATURI”, REŠADA SULTANOVIĆA

U okviru 33. Internacionalnog Festivala “Sarajevska zima 2017.”, na svilenom putu umjetnosti, u galeriji „Preporod“ izlaže i istaknuti umjetnik, poznati karikaturista, Rešad Sultanović.

– Predstavio sam 180 karikatura, od kojih su na oko 50 portreti. Ovi radovi na satiričan način oslikavaju svakodnevnicu. Inspiraciju crpim iz životnih problema koje muče narod u cijelom svijetu, a karikature su rađene za svjetske festivale na teme koje su aktuelne uvijek i bilo gdje – kazao nam je umjetnik.

– Karikatura je korektor pojedinca i društva, idealna je ona karikatura za koju nije potreban tekst. Kod nas je inspiracija beskrajna, sama situacija je plodno tlo za karikaturiste. Međutim, ovdje se ne može živjeti ni od mnogo većih umjetnosti, kamo li od karikature – kazao je Sultanović, koji ima dugogodišnji staž u oblasti karikature.

Naglašava da se karikaturom oslikavaju određene situacije ili ličnosti, ali jedno od osnovnih pravila je da autori karikature ne smiju nikoga, po bilo kom osnovu, vrijeđati. Kaže i to da je za čitanje teksta potrebno odvojiti vrijeme, a karikatura odmah „upada u oči“.

Među radovima izloženim u Galeriji “Preporod” je i karikatura koja govori o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Urađena je 2002. godine, a aktualna i nakon 15 godina. Na jednoj od karikatura piše: „U ovoj zemlji, najljepšoj na svijetu, žive tri plemena s posebnim potrebama, Sejdić i Finci i najvjerojatnije ostali Bosanci i Hercegovci“.

Osim izazivanja osmjeha na licu promatrača, cilj njegovih karikatura je da, kako je kazao, ukaže na anomalije u društvu i probudi svijest kod nosilaca vlasti.

Direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić okarakterizirao je Sultanovića kao autora kreativnih reakcija na stvarnost u kojoj živimo, a svileni put “Sarajevske zime” direktno je povezan s njegovim stvaralaštvom.

“Za ovo društvo karikatura je važna, smijeh je u suštini lijek. Inspiracije za karikaturu ima mnogo, nikad nije bila veća nego danas”, istaknuo je Spahić.

Navodi i to da Sultanović karikaturom, koja nije kritika nego potiče na razmišljanje, traga za našom drugačijom i boljom slikom o samima sebi. Pokazuje da taj oblik moderne umjetnosti ima svoje mjesto, bez obzira na sve moderne tehnologije.

Rešad Sultanović rođen je 1955. godine u Kladnju. Umjetničkim radom bavi se već više od četiri decenije, a izlagao je širom svijeta. Dobitnik je više od 30 međunarodnih nagrada, te oko 100 priznanja.

Rešad Sultanović je redovan član Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine i Hrvatskog društva karikaturista. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada, a djela je izlagao širom svijeta. Trideset godina javnog umjetničkog rada proslavio je postavkom samostalne izložbe na “Sarajevskoj zimi” 2014. godine u galeriji Turskog kulturnog centra.

Sultanović Rešad
Autor 14.2.2017. u 09:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija