Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Moramo smanjiti stigmu i diskriminaciju

tačno.net
Autor 30.11.2015. u 11:17

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Moramo smanjiti stigmu i diskriminaciju

U Bosni i Hercegovini najmanje 266 osoba živi sa HIV infekcijom, o kojoj se u našoj zemlji čak i danas jako malo zna. Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koalicija nevladinih organizacija sa područja općine Ilidža, koju čine Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Partnerstvo za zdravlje, Mreža vršnjačkih edukatora Y-PEER, Vijeće Mladih općine Ilidža i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, organizovat će brojne aktivnosti kako bi educirali bh. javnost, a naročito mlade o ovoj bolesti.

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Bosni i Hercegovini registrovan je 1986. godine. Danas s ovom infekcijom u našoj zemlji živi najmanje 266 osoba, a kod 126 razvio se AIDS ili SIDA – bolest koja je zarazna i još uvijek neizlječiva.

U Bosni i Hercegovini o ovoj se bolesti ne govori često, a osobe koje žive s HIV/AIDS-om susreću se sa raznim vrstama stigme i diskriminacije koje se dešavaju u rasponu od podrugljivih pogleda do direktnog neprijateljstva prema njima, ignorisanja ili čak odbacivanja od najbližih. Zato je educiranje o infekciji jako važno, tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. „Cilj ovogodišnjeg obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a je dosezanje do što većeg broja građana dostavljajući im informativne i edukativne materijale, skretanje pažnje na značaj preventivnih  aktivnosti, promocije Centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, a sve sa ciljem prevencije širenja HIV-a  i ranog otkrivanja HIV statusa“ – izjavio je Haris Karabegović, projektni koordinator Udruženja Partnerstvo za zdravlje.

Prema posljednjim podacima, Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja sa niskom prevalencom HIV-a, manjom od 1% u općoj populaciji i manjom od 5% u populaciji sa rizikom. Iz Instituta za razvoj mladih KULT napominju da je iznimno važno o HIV-u/AIDS-u razgovarati s mladim ljudima. „U sve aktivnosti koje ćemo poduzeti 1. decembra biće uključeni mladi ljudi. Naši aktivisti dijeliti će letke s kojih će građani Sarajeva moći pročitati o rizicima i prevenciji. Organizovat ćemo radionice, te okrugle stolove za učenike osnovnih i srednjih škola“ – ističe Abela Purivatra iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U cijelom svijetu se 1. decembar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, a obilježavanje je počelo 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a je podizanje svijesti o potrebi kontinuiranog dostavljanja lijekova za terapiju HIV pozitivnim osobama, na važnost testiranja, kao i na smanjenje stigme i diskriminacije ljudi koji boluju od ove bolesti ili su zaraženi virusom.

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.11.2015. u 11:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija