SVJETSKI POZNATI SCHAUBÜHNE TEATAR IZ BERLINA OTVARA JUBILARNI 55. FESTIVAL MESS

tačno.net
Autor 9.9.2015. u 15:51

SVJETSKI POZNATI SCHAUBÜHNE TEATAR IZ BERLINA OTVARA JUBILARNI 55. FESTIVAL MESS

Jubilarno 55. izdanje Internacionalnog teatrskog festivala MESS održat će se od 2. do 11. oktobra 2015. godine. Festival će ove godine u petak, 2. oktobra u Olimpijskoj dvorani Zetra u 20 sati predstavom “Zabranjenja zona“, otvoriti svjetski poznati Schaubühne teatar iz Berlina. Nakon otvaranja, ljubitelji teatra će moći pogledati 22 predstave iz 13 država, a sukladno sloganu 55. MESS-a “Prvi put“, svi autori i autorice se prvi put pojavljuju na MESS-u.

Najavljujući ovogodišnji Festival, Dino Mustafić je u ime Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, istakao napore koje je direkcija učinila kako bi na Festival dovela prestižna teatarska imena i kako vjeruje da će publika to prepoznati. “Pred nama je uzbudljivih deset festivalskih dana. Danas kada se u svijetu razaraju kulturno-historijska naslijeđa, mi kroz ovaj festival želimo poslati apel da je naša civilizacija u krizi, a kada je tako, pozorište kao medij se angažuje. MESS nas je sigurno kroz 55 godina činio boljim i mi ćemo nastaviti sa njegovom misijom oplemenjivanja naših života“, rekao je Mustafić te dodao da je MESS artikulisao identitet Sarajeva i internacionalizirao njegovu teatarsku scenu.

Najavljujući program u ime Direkcije, Selma Spahić je rekla da je velika čast što će Festival otvoriti jedan od najvećih svjetskih teatara Schaubühne iz Berlina. “Ove godine smo imali poseban izazov da pronađemo predstave i trupe koje nikada do sada nisu igrali na MESS-u i zaista smo ponosni što smo uspjeli u tome i što se radi o vrhunskim predstavama. Sretni smo što smo nakon višegodišnjih napora uspjeli dovesti trupe poput Les Chiens de Navarre iz Pariza, meksičke kompanije Vaca 35 ili mađarske trupe reditelja Béle Pintéra“, navela je Spahićeva te dodala da se posebna pažnja posvetila i ostalim festivalskim programima. “Predstava Lenke Udovički “Antigona“ je naša prva velika koprodukcijska saradnja sa teatrom Ulysses i ona zatvara ovogodišnji festival. Poseban akcent ove godine smo stavili i na mlade autore iz regiona, te na program za djecu Children MESS sa fokusom na lutkarske predstave, kao i na kvalitetnu selekciju savremenog plesa sa imenima poput Panaibre Cande, Matije Ferlina ili Francesce Foscarini“, naglasila je Spahićeva.

Naglašavajući punu podršku 55. Festivalu MESS, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samer Rešidat, istakao je direkcija Festivala ima ideju i viziju i da su oni najbolji dokaz da se kultura može u određenoj mjeri i samofinansirati. “Kroz 55. MESS ćemo pokazati regionu i svijetu da mi nismo samo grad i država u kojoj se dešavaju ružne stvari. Uradit ćemo i sve što je u našoj moći da MESS dobije svoj prostor, svoje pozorište“, naveo je Rešidat te dodao da se politika mora odvoji od sporta i kulture i da će se trudit da tako i bude u budućnosti.

tačno.net
Autor 9.9.2015. u 15:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija