The New York Times: Diplomate UN-a drhte kada im spomenete genocid u Bosni

tačno.net
Autor 10.12.2013. u 15:12

The New York Times: Diplomate UN-a drhte kada im spomenete genocid u Bosni

U tekstu uglednog “New York Timesa” povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, napominje se da genocidi u Ruandi i Bosni moraju biti veliko upozorenje i lekcija za UN da učine sve kako bi spriječili genocid u Centralnoafričkoj Republici

Poznati američki dnevnik “The New York Times” u današnjem broju povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, piše kako se u svijetu i danas dešavaju velike ljudske tragedije i genocidi iako bi “genocidi u Ruandi i Bosni trebali biti upozorenje za cijeli svijet”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kada se spomene riječ genocid, diplomate i zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN) drhte ko prut, jer se plaše grešaka koje su napravili prije 20 godina kada su se desili genocidi u Ruandi i Bosni”, navodi se u listu.

Ipak, dodaje se da i pored činjenice da je prošlo 20 godina od tih strašnih genocida koji su potresli cijeli svijet UN nije učinio dovoljno da spriječi naredne moguće genocide u svijetu.

“Šta više, sada biraju druge riječi kako bi opisali dešavanja u zemljama kao što je primjerice Centralnoafrička Republika. Diplomate UN-a sada biraju riječi kao što su pokolj ili masovno nasilje, kako to kaže generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon”, navodi se u američkom dnevniku.

List podsjeća i na riječi francuskog ambasadora Gerarda Arauda, koji je genocide opravdao riječima da se uvijek kroz historiju u svijetu dešavaju loše stvari zaključivši “historija uči da se uvijek može desiti najgore”.

U tekstu The New York Timesa se postavlja pitanje šta to UN danas radi kako bi imao kapacitet da spriječi sve naredne moguće genocide u svijetu, a posebno u Centralnoafričkoj Republici gdje se, list navodi, svakodnevno masovno ubijaju ljudi.

“U toj zemlji je potreban snažniji angažman mirovnih misija UN-a. Nedavno je odobreno slanje međunarodnih trupa od 6.000 vojnika, kao i 1.600 francuskih vojnika u tu afričku zemlju kako bi se spriječilo daljnje sektaško nasilje i da se zaštite civili”, piše u „New York Timesu“.

Napominje se da genocidi u Ruandi i Bosni moraju biti veliko upozorenje i lekcija za UN da učine sve kako bi spriječili genocid u Centralnoafričkoj Republici.

“Ako izjave da se genocidi u Ruandi i Bosni neće više nikada ponoviti znače išta, onda Vijeće sigurnosti UN-a mora da se aktivno uključi u rješavanje problema i da zaustavi masovno ubijanje u Centralnoafričkoj Republici”, kazao je direktor Human Rights Watcha, Philippe Bolopion.

Prema njemu, intervencija u pomoć u toj afričkoj zemlji je “trenutak istine za UN”.

tačno.net
Autor 10.12.2013. u 15:12