TI BiH: Privrednici sami sebi raspodijelili sredstva za pomoć nakon poplava

tačno.net
Autor 18.12.2015. u 12:10

TI BiH: Privrednici sami sebi raspodijelili sredstva za pomoć nakon poplava

Udruženje privrednika “15. maj” iz Doboja koje je dobilo od Fonda solidarnosti šest miliona KM na dalje raspoređivanje privrednicima pogođenim poplavama u Doboju, ova sredstva je rasporedilo bez jasnih kriterija, a osnivači ovog Udruženja su sredstva dodijelili i sami sebi, u iznosu od 488.000 KM, ističu iz Transparency Internationala u BiH.

Fond solidarnosti RS je u julu 2015. odobrio šest miliona KM za pomoć poplavljenim privrednim subjektima na području Doboja, a spisak privrednika koji su pretrpjeli štetu i pojedinačne iznose koji su im isplaćeni, utvrdilo je dobojsko Udruženje privrednika “15. maj”.

Zanimljivo je i da je Udruženje privrednika “15. maj” osnovano u junu 2014. godine, tek nakon poplava, i ne radi se o udruženju kome je posebnim Zakonom povjereno vršenje javnih ovlašćenja, kako je to Zakonom o udruženima i fondacijama RS regulisano. Samim tim postavlja se pitanje na koji način je ovo udruženje moglo odlučivati o načinima raspodjele javnih sredstava, i to bez jasno utvrđenih kriterija na osnovu kojih se sačinjavaju spiskovi preduzeća i procjenjuje iznos sredstava koji će biti dodijeljen pojedinačnim privrednim subjektima, ističe se u saopćenju TI BiH.

Na netransaprentnost postupka dodjele su ukazivali i privrednici iz Doboja, te su se obraćali i Fondu solidarnosti i Gradu Doboj i dobili odgovor da ni jedni ni drugi nisu bili nadležni u postupku utvrđivanja kriterija i procenata raspodjele sredstava privrednicima.

TI BiH je u posjedu preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH gdje su utvrđene nelogičnosti i gdje je jasno navedeno da su javna sredstva iz Fonda solidarnosti isplaćena privrednim subjektima na nezakonit način, te da su sredstva za pomoć isplaćena na osnovu prijedloga koji je dao neki nedržavni subjekat koji ne podliježe kontroli od strane Fonda.

Zakonom o Fondu solidarnosti regulisano je da je rad Fonda javan, te da Vlada RS objavljuje mjesečni izvještaj o ukupno raspoređenim sredstvima sa računa Fonda, međutim nije moguće pronaći informacije o kriterijima na osnovu kojih su sredstva i raspoređena. TI BiH je u ovom slučaju od Fonda tražio kopiju Zaključka kojim se odobravaju sredstva od šest miliona KM i dodjeljuju Udruženja privrednika “15. maj” na dalju raspodjelu, kao i kriterije raspodjele, međutim do danas nije uspio dobiti tražene informacije.

Na osnovu svega iznesenog jasno je da je javni novac prikupljen kroz Fond solidarnosti raspodijeljen na netransparentan i nezakonit način udruženju građana koje je osnovano neposredno poslije poplava, kojem nije povjereno vršenje javnih ovlaštenja, koje ne može raspolagati javnim novcem, te koje je dalje po svojim kriterijima novac isplatilo privrednicima u Doboju.

TI BiH je izvršio i provjeru privrednika kojima su dodijeljena sredstva i došao do podatka da je većina osnivača Udruženja zapravo i bila korisnik ovih sredstava, odnosno da je Udruženje članovima svog nadzornog i upravnog odbora, kao i osnivačima i članovima, rasporedilo sredstva u pojedinačnim iznosima i do 88.000 KM. Čak 10 od 12 osnivača Udruženja pojavljuje se na spisku korisnika sredstava, što u praksi predstavlja jasan sukob interesa. Ukupan iznos sredstava koje su osnivači ovog udruženja praktično sami sebi dodijelili iznosi 488.000 KM, što je veliki procenat, s obzirom na činjenicu da su sredstva raspoređena na preko 600 privrednih subjekata.

TI BiH svakako podržava sve inicijative koje se odnose na pomoć građanima i privrednim subjektima koji su pogođeni prošlogodišnjim poplavama, ali insistira na kreiranju i provođenju jasnih kriterija raspodjele i na transparentnosti u svakoj fazi, počevši od donošenja odluka, načina raspodjele sredstava, pa do utroška dodijeljenih sredstava. Raspodjela sredstava proizvoljnim spiskovima i zasnovana na sukobu interesa, samo doprinosi sumnji javnosti u regularnost i pravičnost procesa dodjele pomoći, što su pokazale i brojne prijave pristigle na adresu TI BiH, koje uključuju i ovaj slučaj.

Pred poslanicima Narodne skupštine RS će se naći i novi zakon o posebnim doprinosima za solidarnost, sa novim načinom prikupljanja sredstava od građana RS, koja bi se trebala prikupljati u Fondu solidarnosti. Obzirom da je Fond solidarnosti ogromna javna novčana sredstva do sada rapoređivao netransparentno, postavlja se pitanje kako će se novac prikupljen na ovaj način trošiti ubuduće, te da li građani mogu očekivati da će biti iskorišten namjenski, solidarno i onima kojima je stvarno i potreban, ističe u saopćenju Transparency International BiH.

tačno.net
Autor 18.12.2015. u 12:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija