TPO Fondacija organizira ulični performans “Presijeci” i panel diskusija “Zanemari razlike”

tačno.net
Autor 27.11.2014. u 14:47

TPO Fondacija organizira ulični performans “Presijeci” i panel diskusija “Zanemari razlike”

Ulični performans “Presijeci“ u organizaciji TPO Fondacije (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) održat će se ispred Katedrale “Srca Isusova“ u subotu 29. novembra u saradnji s glumicama Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Cilj ovog performansa je predstaviti proces nastajanja nasilja kroz emocionalno stanje žrtava i prenijeti poruke prolaznicima i medijima o oblicima nasilja kroz govor tijela, te još jednom jasno dati do znanja da nasilju mora doći kraj. Performansom će se iskomuncirati problemi nasilja s kojima se posebno susreću žene u svim društvima (u 97% slučajeva prijavljenog nasilja žrtve su žene).

Ovom prilikom, organizatori će se pridružiti svjetskoj kampanji 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Nakon uličnog performansa, programske aktivnosti će se nastaviti panel diskusijom “Zanemari razlike“, koju zajedno sa TPO Fondacijom organizuje Vijeće mladih općine Novo Sarajevo, a koja će se održati 29.novembra u 16 sati u prostorijama TPO fondacije na adresi Vilsonovo 10.

Cilj ove panel diskusije, koja će obuhvatiti teme o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje, je suzbijanje incidenata koji su nastali uslijed predrasuda, te aktivni odgovor na svaki govor mržnje koji je javan. Želja organizatora je da utiču na svijest mladih te kreiranje osjećaja odgovornosti da i oni aktivno učestvuju u suzbijanju incidenata motivisanih predrasudama.

tačno.net
Autor 27.11.2014. u 14:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija